Joan Fontcuberta Artista fotogràfic
«Una exposició és un estímul per compartir diàlegs i experiències»
L’artista audiovisual i teòric de la fotografia Joan Fontcuberta està immers en dos projectes al Principat. Un d’ells és l’exposició Kintsugi, una tècnica tradicional japonesa. L’altra és L’Escola dels Jardins de Juberri, un taller impartit a 13 especialistes de diversos àmbits culturals del país. Ambdues exposicions es poden visitar al Museu Fàbrica Reig fins al dia 28 de maig.
–En què es basa el Kintsugi?
–És una tècnica japonesa que consisteix a recompondre els fragments de peces de ceràmica trencades i, en lloc de dissimular les línies de fractura, es marquen, evidenciant que és una peça trencada. Aquestes arriben a tenir més valor que altres noves. És una manera de demostrar que els objectes tenen una història i unes vivències que conformen el seu valor i personalitat. Jo ho trasllado a una sèrie d’imatges que vaig buscar en arxius fotogràfics. En aquests, hi ha repositoris documentals. Són imatges que es van fer i que es tornen amnèsiques, deslligant-se del seu mandat de representar allò que va passar. Intento utilitzar-les per fotografiar fragments que em resulten interessants.
–D’on sorgeix la idea?
–A mi m’interessa la història de la fotografia, però ens trobem en què avui vivim un canvi de paradigma. Passem de la fotografia de memòria, que necessita una certa materialitat, a una imatge immaterial, que circula per internet i es produeixen quantitats massives. En aquest trànsit, crec que Kintsugi és un comiat a la fotografia tal com la coneixíem, però també és un homenatge.
–En què consisteix el taller L’Escola dels Jardins de Juberri?
–El fet de fer una exposició a Andorra, em va semblar que podia ser l’oportunitat per a conèixer a artistes joves del principat per treballar conjuntament. No m’agrada venir, deixar la meva obra i desaparèixer. Una exposició és un estímul per a establir diàlegs i compartir experiències. Se’m va ocórrer que els Jardins de Juberri podia ser un bon espai de treball, ja que tenen una gran història i un passat estètic, sociològic i antropològic molt potent. D’aquesta manera, cadascun dels assistents al taller va poder desenvolupar un petit projecte, que és el que ara s’exposa a la Fàbrica Reig.
–Utilitzen la tècnica plein air. Què és?
–L’art està concebut per presentar-se en galeries o museus, és a dir, espais tancats. En canvi, hi ha creacions que es posen a la disposició del públic en llocs oberts com pot ser l’espai urbà o, com vam fer en aquest cas, una zona enjardinada.
–Va publicar un llibre d’artista, editat pel Govern. Podria parlar sobre aquest?
–El llibre recull algunes fotografies de l’exposició, però també d’altres presentades anteriorment. Ja fa anys que em dedico a la recerca d’arxius. Per exemple quan viatjo a llocs com Mèxic, Cuba, França, Espanya, Andorra, etc. Sempre intento visitar aquests arxius i nodrir el treball de Kintsugi.