PUBLICITAT

Ludmilla Lacueva Canut Escriptora

«Escriure és màgia i llibertat. M’aporta una gran satisfacció»

Per Carmen Salas

Eduard Comellas
Eduard Comellas

Els camins per començar a escriure no sempre són fàcils. Almenys això és el que li va passar a la Ludmilla Lacueva, una lectora apassionada i escriptora de novel·les de misteri ambientades a Andorra que no va passar a l’acció literària fins que va acabar els estudis d’hoteleria i no precisament per escriure ficció. De fet, el seu primer llibre va ser un assaig sobre la història dels hotels del Principat (Els pioners de l’hoteleria andorrana), al qual va seguir una novel·la històrica inspirada en la vida de Charles Romeu, veguer francés a Andorra. Llavors va decidir canviar de terç i escriure la seva primera novel·la de suspens, Mort sota zero, iniciadora de la saga d’aventures protagonitzades pel comissari Cerni Llop i l’exbatlle Climent Masoliver.

Quin recorregut més curiós per començar a escriure, no?

Crec que he hagut de passar per tot aquest camí per adonar-me que la meva passió és escriure a més de ser lectora. M’ho passo molt bé, i després, veure la resposta dels lectors t’anima molt a continuar.

Per la manera de parlar, sembla una nena petita que ha fet un gran descoberta.

Escriure em permet deixar anar la meva imaginació. És màgia, somiar situacions i crear personatges, la llibertat d’escriure el que vull. M’aporta una gran satisfacció.

La seva família ha llegit els seus llibres?

Sí. De fet, els meus pares i el meu germà són sempre els primers lectors. A ells els explico una mica l’argument, encara que no els hi dic qui és l’assassí (riu), i quan tinc el manuscrit pràcticament acabat els hi passo per conèixer el seu veredicte.

Són molt durs?

Tenir persones de confiança és molt important en aquesta qüestió. En el meu cas, tant els meus pares com el meu germà em parlen molt clar, i si alguna cosa no els hi agrada, m’ho diuen, i això és perfecte.

El març de 2020 va presentar Scrap mortal, segona novel·la de misteri.

La veritat és que ja de petita llegia les aventures d’una detectiu nord-americana i aquest gènere em va enganxar. Sempre em van agradar els llibres de l’Agatha Christie o el Wilkie Collins..., però curiosament no vaig començar per aquí, i quan vaig escriure Mort sota zero, em vaig sentir molt còmoda i això vaig decidir continuar amb les aventures d’aquests personatges andorrans, que de fet, ja tenen el seu petit cub de fans.

Com descriuria a aquesta estranya parella?

Són un tàndem, una mica el xoc entre l’Andorra d’abans i l’actual. Masoliver sempre està per donar el toc històric.

A les novel·les hi ha moltes pinzellades culturals d’Andorra.

Sí. Crec que hem de defensar el nostre patrimoni cultural, fer conèixer el nostre país a fora de les nostres fronteres, no perdre mai de vista les nostres arrels i defensar la nostra singularitat. Per això, a les novel·les parlo d’indrets, muntanyes i valls recognoscibles, la gent se sent identificada i li fa gràcia.

 

Les seves novel·les de misteri estan ambientades a Andorra i protagonitzades per un comissari jove i un exbatlle jubilat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT