PUBLICITAT

Albert Contel Cantant d'òpera

«El cant líric és molt exigent, has de ser molt curós»

Per Carmen Salas

Albert Contel és assessor fiscal però la seva gran passió és la música, a la qual ha estat vinculat des de petit, tocant el violí en orquestres i com a cantant en diverses corals. Fa sis anys que resideix a Andorra, on al poc temps d’arribar va entrar en contacte amb l’Associació Andorra Lírica i va començar a donar classe de cant a l’Escola d’Òpera de Sant Julià, que li ha donat l’oportunitat de participar en diverses òperes. Al maig s’estrenarà com a cantant solista a la ZarzuelaCecília Valdes, una comèdia lírica cubana.

Quin registre té com a cantant líric?

Tenor. Més aviat clàssic però en ocasions també puc fer alguns papers de baríton.

Ja ha cantat en representacions d’òpera?

Sí, he participat en diverses, però sempre dintre del cor de l’òpera que participa en pràcticament totes. Puntualment també he fet algun paper, però còmic, no com a cantant solista.

Llavors a Cecília Valdés, que presenten al mes de maig, serà la seva primera vegada?

Com a cantant solista, sí, encara que no sigui dels primaris, vull dir, dels principals, però de segona línia, sí.

I com se sent?

Bé. És una oportunitat. El reconeixement a l’esforç i la dedicació. També és una responsabilitat afegida perquè estaré cantant amb persones que es dediquen professionalment a això i agraeixes la confiança amb la voluntat d’intentar d’estar a l’alçada.

Com s’està preparant?

Sempre hi ha un treball en conjunt i un individual. En el meu cas, quan acabo de treballar intento practicar una estona cada dia, memoritzar els papers. La part del cor, l’assagem dos cops per setmana, a més faig classes de cant amb la Jonaina a l’escola, dos cops per setmana, i en aquest cas també per preparar les meves intervencions en la representació.

Com es cuida la veu?

El cant líric és molt més exigent tècnicament i has de ser molt curós amb els canvis de temperatura, els cops de vent; una mica de mucositat dificulta poder cantar en condicions, i el descans és essencial, si no dorms bé, la veu se’n ressent moltíssim. L’alimentació també és un element molt important: els làctics i els aliments àcids estan desaconsellats. I l’alcohol també, perquè resseca molt. Apart d’això, s’ha de tenir en compte que no pots assajar massa hores seguides per no crear afonies. El límit serien dos o tres hores seguides.

Quin és el seu referent?

Hi ha molt bons tenors, alguns d’ells molt coneguts, i és difícil triar un, però per mi, amb molta diferència, Luchiano Pavarotti és sens dubte una icona, no només pel que va aconseguir, sinó que a nivell tècnic és difícil trobar algú com ell. Era un fora de sèrie. Ara, dintre del món líric hi ha molts que m’agraden, com el Plácido Domingo, però també hi ha gent de segona fila realment bona.

 

La ‘Zarzuela Cecília Valdés’ es representarà els dies 8 i 9 de maig a l’Auditori Claror.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT