PUBLICITAT

Joan Ramon Crespo Instructor de Krav Maga Alliance

«Quan et defenses, no has de ser agressiu, sinó combatiu»

Per Carmen Salas

Aquest ex professional de la seguretat privada es va sentir atret pels esports de combat des de ben petit i va passar molts anys practicant disciplines com el karate, judo o Ninjutsu. La seva recerca d’un sistema que li permetés defensar-se amb eficàcia en situacions de perill urbanes el va portar fa 14 anys a fer un seminari sobre Krav Maga. Després de formar-se a Barcelona, va ser el pioner que el va portar a Andorra. Actualment, ell i la seva dona (Susana Prieto) l’ensenyen a grans i petits en l’espai esportiu andorrà BlocCafè.

Què és el Krav Maga?

Krav Maga vol dir combat cos a cos. Es tracta d’un sistema de tàctiques defensives que ensenya a treballar la supervivència, encara que també és una forma de vida.

En quin sentit?

Perquè el pots adaptar al teu dia a dia. No es tracta només d’aprendre unes tècniques, sinó que treballen situacions possibles en què et cal defensar-te al carrer, al cotxe, etc.

D’on procedeix aquest mètode?

Imi Lichtenfeld, un boxejador jueu xec el va començar a desenvolupar als anys 30 quan va ensenyar als jueus de la seva comunitat tècniques per defensar-se dels atacs antisemites. Al 1940, davant la persecució nazi va haver de fugir a Palestina on es va unir a les milícies jueves (antecedent de l’exèrcit israelià) a qui va instruir en tècniques de combat cos a cos i on va acabar de perfilar els conceptes del Krav Maga.

I vostè l’ensenya a Andorra.

Sí, fa 10anys. Ensenyo als meus alumnes, primer de tot, a observar la situació de perill i evitar-la si és possible. Si no es pot, a veure la reacció de l’altre i a establir una defensa per sortir-se’n; i finalment, a anar-se’n el més aviat possible.

Es fàcil d’aprendre?

Sí. A partir de moviments instintius de defensa desenvolupem tècniques naturals i fàcils de recordar, això és el més important, perquè quan et trobes en una situació complicada no tens temps de pensar, has d’actuar. I el Krav Maga, una cop l’aprens, no l’oblides fàcilment.

Què busca qui s’apunta al curs?

Tant homes com dones volen aprendre a defensar-se, tot i que les dones cada vegada s’interessen més saber per saber actuar davant una possible situació de violència de gènere, o un intent d’agressió sexual. Les noies no són conscients de la gran capacitat defensiva que tenen fins que no s’hi posen.

I els nens?

Alguns els ho demanen als pares per sentir-se més segurs, altres perquè estan patint bullying. Després de saber el que els bloqueja els ensenyo a enfrontar-se i superar-ho.

Creu que es prou coneguda aquesta tècnica?

Fora d’Andorra sí, aquí no gaire. Hi ha gent que confon agressivitat amb combatibilitat. L’agressivitat no és controla, la combatibilitat sí. Quan t’has de defensar, no es tracta de ser agressiu, sinó combatiu.

 

El Krav Maga és tant per a joves com per a adults.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT