PUBLICITAT

Joan Saurí President de la Unió de Radioaficionats Andorrans

«Ser part de Protecció Civil està a l’ADN del radioaficionat»

Per Alba Llacuna

Joan Saurí, president de la Unió de Radioaficionats Andorrans
Joan Saurí, president de la Unió de Radioaficionats Andorrans

No és la professió de Joan Saurí, però dia a dia demostra la seva passió per les telecomunicacions.
 
–El pròxim 18 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Radioafició, hi ha algun acte previst?
–Per desgràcia amb la pandèmia no podem dur a terme cap activitat; només podem fer ràdio des de casa. Una llàstima, però és el que toca per adaptar-nos a la situació.

I com s’ha adaptat la Unió de Radioaficionats Andorrans (URA) a la pandèmia?
–La nostra és una activitat que es fa de manera molt individual des de casa de cadascú, per tant, potser hi ha hagut més activitat que d’altres anys perquè ens hem hagut d’estar moltes hores a casa. El que sí que ens ha faltat és l’activitat associativa, les trobades, els concursos, entre moltes altres coses, que, naturalment, ho hem hagut de deixar aparcat. 

–Hi ha hagut un major interès de persones per pertànyer a la Unió de Radioaficionats en aquesta època de pandèmia?
–Sempre hi ha, no per la pandèmia, un flux de gent que es va retirant i gent nova que entra. Per exemple, l’any passat van entrar tres de nous i aquest any segurament hi haurà tres o quatre radioaficionats nous al mes de juny, després de passar l’examen. Tenim una estabilitat pel que fa al nombre de persones.

–Quins són els requisits que es demanen a les persones que volen formar part de la URA?
–Han de fer un examen, teòric i pràctic, que es fa dues vegades a l’any, al juny i al desembre, en els quals han de demostrar que són radioaficionats, que són coneixedors de la reglamentació, de l’electrònica, de temes, de transmissors, de saber comunicar, tots els codis que fem servir, etc. 

–El mes de febrer es va signar el conveni de col·laboració entre Protecció Civil i la URA. Què significa aquest conveni per a l’entitat?
–El radioaficionat, ja per recomanació de la Unió Internacional de Telecomunicacions i per la legislació aquí a Andorra, forma part de Protecció Civil. Això ha existit des de sempre i ara amb Protecció Civil el que s’ha fet es posar sobre paper aquesta realitat i signar-la. D’aquesta manera es podrà col·laborar més estretament i tenir accés a les seves formacions, prendre part en els exercicis que duguin a terme i tenir acreditacions oficials; aquest és l’esperit d’aquest conveni.

–Com s’ha rebut aquest conveni dins la URA?
– Bé; ser part de Protecció Civil forma part de l’ADN del radioaficionat. Molt contents que aquest conveni, després d’anys, s’hagi pogut signar i, d’aquesta manera, obtenir una oficialitat més i un reconeixement més de la nostra activitat i el servei a la societat.

–Ja s’ha pogut iniciar aquesta col·laboració més estreta amb Protecció Civil?
– En època de pandèmia tot va més a poc a poc. Ara, els radiofaficionats que pertanyen voluntàriament a Protecció Civil dins la nostra associació, és a dir, aquells que formen al grup Secom, han de fer la formació, però encara s’està acabant d’organitzar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT