PUBLICITAT

Ivan Elvira Educador ambiental

«Amb petits canvis diaris podem tenir cura del medi ambient»

Per Carmen Salas

Ivan Elvira somia amb que Andorra es converteixi en un referent de la reducció de residus, la reutilització i el reciclatge, de fet és un dels països més avançats d’Europa ja que valoritza quasi la meitat de les deixalles que genera. Amb formació mediambiental, Elvira aporta el seu granet de sorra fent d’educador ambiental per ajudar als andorrans a conèixer millor els residus que generen i en quin contenidor els han de posar per reciclar correctament.

En què consisteix la campanya ‘ReciclemBé’?

És una iniciativa de la Comissió per la gestió dels residus de les set parròquies, associades amb Pirinenca de Serveis, per conscienciar la gent per fer una bona separació de residus, millorar la recollida i d’aquesta manera reduir el volum d’impropis que trobem als contenidors, així com resoldre dubtes.

Què són els impropis?

Són aquells residus que no han d’anar als contenidors però que la gent per desconeixement hi acaba llançant. Si el volum d’impropis és molt alt ja no es pot reciclar el contingut.

Què són els ebur?

Són els punts d’informació instal·lats a peu de carrer, Espai dels Bons Usos del Reciclatge, on els educadors informen la gent d’aquesta campanya sobre bones pràctiques a l’hora de reciclar. Hi ha un a cada parròquia i un altre al Pas de la Casa. En horari de tarda, excepte al Pas que és al matí, intentem recordar la importància de llançar els contenidors només el que realment hi va, a més d’ensenyar l’aplicació que es pot descarregar al mòbil, tant Android com Apple, on hi ha consells per saber on van les deixalles tant pels ciutadans com el professionals.

Quins són els dubtes més habituals?

La majoria estan relacionades a productes concrets que intueixen que no llancen correctament i ho volen confirmar. Hi ha molta gent preocupada per aquesta qüestió tot i que també hi ha a qui no l’interessa, que creu que no val la pena reciclar perquè al final tot anirà a l’incineradora, quan no és així.

Crec que matins visiteu empreses per promoure el reciclatge.

Sí, i també grans productors de residus com constructores i indústries per donar-los informació sobre la importància de la separació correcta; a la vegada, recollim les seves propostes per millorar el sistema, que jo transmeto als meus coordinadors.

Durant la pandèmia s’ha incrementat els residus material de protecció com guants i mascaretes. La gent sap on van?

És un dubte habitual que ens hem trobat. Han d’anar al contenidor de rebuig perquè no són reciclables.

Creus que fem prou en aquesta qüestió?

Crec que el més important seria reduir la producció de residus. Sóc molt partidari de l’economia circular i els canvis d’hàbits. Amb petis canvis diaris pots tenir cura del medi ambient.

 

La campanya informativa a peu de carrer ‘ReciclemBé’ durarà fins el 12 d’abril

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT