PUBLICITAT

Greg Coonen Periodista i escriptor

«Els mercats financers són alhora sucosos i perillosos»

Per Carmen Salas

El Greg Coonen va començar a escriure fa tres anys, mentre ho compaginava amb el periodisme, les inversions i les campanyes de publicitat. Viure a Andorra i conèixer les particularitats del seu sector bancari, sense cap banc central li va inspirar La Pífia(The Fat Finger), una novel·la on descriu una trama imaginària sobre el que passaria si països amb males intencions tractessin de prendre avantatge d’aquesta situació. Traduïda al català, ja ha venut els drets per portar-la a la petita pantalla.

Aquesta situació del món de les finances que descriu al llibre supera la realitat?

Sí, moltes vegades la realitat supera la ficció, i l'autor ha d’intentar anticipar-se als esdeveniments i sorprendre el lector amb una trama complexa però versemblant. Si algú m'hagués dit que un notori trader francès podia arribar a invertir 50 bilions d’euros sense que els seus caps o els sistemes ho bloquegessin, o que els serveis secrets russos procurarien matar el principal opositor del president Putin a plena llum del dia sense que passés res li hauria dit que no sonava creïble.

Ben Brennan sembla un bon noi al que una errada li complica una mica la vida. És el sector financer tan perillós com sembla a la seva novel·la?

Ben Brennan està en el lloc equivocat, en el moment equivocat, però és l'home de la situació. Jo diria que no he ni entrat en els aspectes més cruels de les finances, aquests els vaig guardar pel proper llibre! Les finances —i en particular el trading— atrauen algunes de les ments privilegiades del món dels negocis, i atès que els diners representen possiblement l’obsessió numero u de tot el món, els mercats financers són alhora extremadament sucosos i perillosos: et poden fer guanyar molt o perdre-ho tot, en segons.

Vostè situa el servei secret Rússia al mig de la trama. Rússia ha estat acusada d’influir a les eleccions nord-americanes, d’enverinar exespies, fins i tot d’alterar la situació política catalana. Això ho ha portat la globalització o ha existit sempre?

Ha existit des de la guerra freda, i jo diria que ara la rivalitat dels serveis secrets (CIA, FSB rus, MSS xinès i MOSSAD d’Israel) s'exerceix molt més a la web que en el terreny. Però no vol dir que no ocorri sovint, com en el cas del periodista Kashoggi, que va ser arrestat sense motiu i esquarterat a l'ambaixada d'Aràbia Saudita a Turquia.

Aquesta ha estat la seva primera novel·la. Això dóna vertigen o ales per continuar escrivint?

El que més alegria m'ha donat i animat a seguir escrivint ha estat quan gent que no conec m'ha dit que aquest és el millor llibre que ha llegit en molt de temps. Un escriptor mai sap si té una història interessant per explicar. Em faria molta il·lusió que em contactessin editorials de França o Espanya per publicar una versió en francès i castellà, ja que la majoria de l’acció, fora d'Andorra, es desenvolupa en aquests països. L’adaptació de la novel·la a una sèrie audiovisual és el que més m’il·lusiona ara mateix, perquè Andorra es convertís en el centre neuràlgic de la sèrie.

 

Publicada inicialment en anglès i ara en català, ha venut els drets per portar-la a la petita pantalla.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT