PUBLICITAT

Jordi Llovera Enginyer Industrial

«Per depurar el CO₂ que generem, caldria multiplicar els boscos per 4,3»

Per Alba Llacuna

Jordi Llovera, enginyer industrial
Jordi Llovera, enginyer industrial

Que el canvi climàtic és una realitat, cert. Jordi Llovera dóna les claus per intentar frenar el procés el màxim possible i respirar un aire molt més pur. 
 
–Des de fa temps a la societat se l’està conscienciant que ha de ser més ecològica. Què s’entén per petjada ecològica?
–La petjada ecològica és la quantitat de CO₂ que emetem en el nostre dia a dia; amb totes les activitats generem contaminació i, part d’aquesta contaminació, ens la depuren els boscos, però molta altra part no. Tant és així que, perquè ens depurés tot el CO₂ que generem a Andorra, hauríem de multiplicar per 4,3 la superfície dels boscos, però els boscos ja són el 75% d’Andorra. Evidentment, no es possible poder augmentar per 4,3 els boscos del país. Estem en un desequilibri molt gran.

–Què s’hauria de fer per corregir aquest desequilibri?
–Actuar sobre les emissions que fem de CO₂ per mirar de reduir-les. Aquí a Andorra, les emissions les fan, la meitat, els vehicles, i l’altra meitat, els edificis. Pel que fa als edificis, cal aïllar-los molt bé, de manera que la calefacció no s’escapi i s’ha de començar a canviar les calderes de combustible per sistemes d’energia renovables; unes accions que tenen ajuda de Govern. D’altra banda, pel que fa als vehicles, s’ha de canviar el paradigma d’agafar el cotxe per anar a tot arreu. S’ha d’anar a peu si són trajectes curts; ens hi hem d’acostumar, ja que a Andorra tenim el costum d’agafar el cotxe per fer 200 metres; utilitzar el transport públic o mitjans de transport lleugers, com el patinet o la bicicleta; moto elèctrica i cotxe elèctric. El vehicle híbrid o de combustible hauria de ser l’última opció.

–La Covid ha ajudat a corregir aquest desequilibri?
–La Covid ha reduït les emissions, sobretot, dels vehicles, però no dels edificis. Tot i això, si d’aquí a una setmana o un mes ens deixen total llibertat, tornarem a estar igual. No haurem canviat res. Ha sigut una actuació momentània que no tindrà continuïtat, excepte que la gent ens conscienciem que hem d’anar cap aquí perquè no tenim cap altre planeta.
–Andorra està preparada per intentar corregir aquest desequilibri?
–El que va fer el Govern va ser agafar uns compromisos a la Conferència Mundial del Canvi Climàtic de París 2015 en el qual l’any 2030 s’han de reduir les emissions un 37% respecte a les que havien en el moment de signar i, l’any 2050, es van comprometre a la neutralitat de carboni, és a dir, les emissions no sobrepassaran el que absorbeixen els boscos.

–I s’assoliran aquests objectius?
–Per assolir aquests objectius ens hem de posar a treballar molt de pressa. Hem de començar a fer reformes d’edificis perquè siguin molt més eficients immediatament. N’hi ha molts que requereixen una reforma des del punt de vista energètic i hi ha feina per molts anys que, si no comencem ara, després s’haurà de córrer i no està tan clar que es pugui arribar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT