Anna Céspedes Membre d’Acció Feminista
«Les noves generacions s’estan qüestionant el model social»
L’Anna Céspedes és estudiant de periodisme. Forma part d’Acció Feminista i està vinculada a l’activisme social, al voltant del feminisme i el col·lectiu LGTB, des dels 17 anys.
–Quina és la tasca d’Acció Feminista?
–És una associació que es dedica a trencar les barreres existents sobre la qüestió del gènere i a combatre les desigualtats entre dones i homes, sobretot a través de la consciència social. Es pot dir que treballem a reeducar la societat amb la perspectiva de gènere. Amb la pandèmia, vam haver d’aturar accions com L’Hora Bruixa que fèiem a la Fada Ignorant, però en vistes que s’està allargant més del que havíem previst, estem mirant de reprendre-ho a través de les xarxes socials.
–Què tenen pensat per la jornada d’avui?
–El lema que hem escollit és Seguim aquí, que va proposar l’activista feminista i escriptora Bebi Fernández. Es tracta de recordar que, malgrat que amb la pandèmia es va aturar tot, la lluita continua. I donada la situació que no ens podem reunir, fem un acte on llegirem el manifest amb alguna pancarta i ho retransmetrem per directe a través de les xarxes socials.
–Creuen que la pandèmia ha afectat en les desigualtats prèviament existents?
–Sí, és evident que amb la pandèmia, la violència masclista i els feminicidis han crescut exponencialment, perquè en quedar-te a casa tancada amb el teu agressor, corres molt més perill. També ha augmentat l’angoixa de les víctimes. Això ha estat terrible, però hi ha hagut un punt positiu: s’ha donat llum a uns sectors professionals molt feminitzats, com el de caixeres, sanitàries, personal de neteja... i s’ha evidenciat que estan molt invisibilitzades, mal pagades i que hi ha un problema social que s’ha de treballar. És com si hi hagués un vel que ha caigut i ja ha estat impossible ignorar-ho.
–I què troben a faltar a la llei d’Igualtat?
–El sol fet que aquesta llei entri com a proposta i es voti ja és un avenç, un pas endavant en la societat andorrana perquè reconeix que hi ha un problema i que s’ha de solucionar. Ara bé, nosaltres vam fer un seguit de propostes que, en l’esborrany definitiu del text que entra a tràmit parlamentari, no s’han incorporat. Temes com la despenalització de l’avortament o que es ratifiqui al codi penal el delicte de violència de gènere, no estan presents. Per tant, està bé que tindrem noves eines per treballar, però s’ha de veure fins on arriba aquesta llei i el que ens permetrà.
–I com pensa que vénen les noves generacions pel que fa a les qüestions del gènere?
–Hi ha un canvi en la conscienciació social molt bestial que s’està produint ara i és fantàstic. Les noves generacions agafen consciència gràcies al fet que s’estan qüestionant el model social establert: no perquè sigui normatiu és correcte, just i igualitari. I aquesta reflexió porta a la voluntat del canvi, que també s’està donant en els models a seguir, i ho veiem a la literatura, el cinema... És a dir, que s’està produint un canvi social que és molt bonic i a mi m’encanta viure-ho.