Patty Bafino Cap del Servei de Joventut i Participació Ciutadana al Comú d'Andorra la Vella
«Volem afavorir l’autonomia dels joves per gestionar el seu temps»
La Patty Bafino és la cap del Servei de Joventut i Participació Ciutadana del Comú d’Andorra la Vella. Enguany la corporació ha adaptat les activitats pels joves durant les vacances de Carnaval a la situació de la pandèmia, sense renunciar a una oferta de lleure, principalment a l’aire lliure.
–Com han organitzat les activitats?
–Actualment, l’espai jove està tancat perquè ens hem traslladat i encara estem habilitant el nou equipament. Però el que no volíem era deixar de fer activitats per l’època de vacances escolars, que és quan els joves estan més lliures i tenen més necessitat de lleure. Per això hem fet un plantejament d’activitats a l’aire lliure principalment, per gaudir del nostre entorn natural i poder acollir més joves amb les mesures de seguretat corresponents. De fet, penso que la pandèmia ens ha fet redescobrir el nostre país i volem que el jovent vegi totes les possibilitats que ofereix el nostre territori.
–De quines activitats es tracta?
–Estant al mes de febrer, hem proposat unes vacances blanques, amb dues propostes diferents, a Grandvalira i Naturlandia. I també hi ha una activitat amb el Club Pirinenc per donar unes nocions als joves sobre el rescat de muntanya en cas d’allaus i de ràpel. És una proposta innovadora perquè normalment s’adreça a gent més gran, però com hem trobat important perquè, enguany, hi ha més freeriders que mai.
–També se n’han pensat de culturals, oi?
–Sí. Sempre volem que les activitats siguin pluridisciplinàries, i enguany comptarem amb les projeccions del festival Annecy de curtmetratges d’animació, gràcies a l’Ambaixada de França. I també emmarcat en cultura, hi ha l’escape room de Sornàs 1930, perquè els joves coneguin com es vivia a Andorra en aquella època en un poble petit. Finalment, s’ha previst una activitat curiosa, que consisteix a gaudir una de les imatges més impressionants del nostre entorn: anar a veure una posta de sol a 2.000 metres d’altitud, que es complementa amb la intervenció del psicòleg Tomàs Navarro, que farà que els joves reflexionin sobre els rols que adoptem segons el context.
–L’assistència és per sessió i no de diverses jornades. Per què?
–Perquè volem afavorir l’autonomia dels joves, que ells decideixin a quines volen assistir i que es gestionin el seu temps lliure. Un adolescent ha de prendre certa responsabilitat sobre el seu temps i aprendre a organitzar-se. Per això les activitats són puntuals i de preu unitari, i a més, molt subvencionat.
–I com mantenen propostes amb la Covid?
–La majoria d’interaccions es donen a través de les xarxes socials. Per exemple, fem entrevistes a través d’Instagram a joves que han impulsat diferents iniciatives durant la pandèmia. D’alguna manera, el que volem mostrar amb això és que els joves també han fet projectes molt interessants aquests mesos i a favor de la comunitat, perquè moltes vegades, els mitjans donen un missatge negatiu del jovent, i volem demostrar que també passen coses bones.