PUBLICITAT

Cristina Baguè Vicepresidenta i voluntària de l’Associació TRANA Esclerosi Múltiple

«El suport psicològic és bàsic per suportar l’esclerosi múltiple»

Per Carmen Salas

L’esclerosi múltiple és una malaltia d’inici silenciós i de brots inesperats que empitjoren la qualitat de vida dels que la pateixen. A Andorra l’associació TRANA els dona suport per trencar amb el silenci. La Cristina Baguè porta l’empatia a l’ADN i en el passat havia col·laborat amb altres entitats, però el diagnòstic de la malaltia a un familiar la va dur fins a l’entitat d’on ara és vicepresidenta i fa tasques de voluntària.

Quan va néixer l’associació?

Fa anys que funciona i s’han anat fent coses, però en els últims temps estava una mica adormida. Nosaltres (la nova junta) vam agafar les regnes al novembre passat per intentar activar-la una mica més.

Crec que la nova junta té una particularitat que ajuda a que sigui així.

Doncs, sí. L’actual junta està formada per malalts d’esclerosi múltiple o familiars de malalts. Això és molt significatiu perquè entenem molt bé què suposa patir la malaltia.

Quins objectius s’han marcat per reactivarla?

L’objectiu principal és fer costat als malalts i ajudar-los a millorar la seva qualitat de vida amb tallers, i també donar a conèixer la malaltia, perquè és una gran desconeguda. La gent sap que existeix però manca informació i aprendre a conviure-hi. Sense oblidar-nos del suport psicològic, que és fonamental en totes les fases de la malaltia.

Quins tallers imparteixen?

Fem un taller neurocognitiu que és molt important ja que és una malaltia degenerativa del sistema nerviós central que pot afectar a la memòria, parla, escriptura i funcionalitat. I també un taller de ioga adaptat per treballar la relaxació mitjançant exercicis de respiració, entre d’altres.

Qui imparteix aquests cursos?

El taller d’estimulació cognitiva és una iniciativa que promou la Fundació Crèdit Andorrà dins el programa ‘La salut al dia’ i el du a terme l’equip de neuropsicòlegs de SAINE.

Com es manté econòmicament?

Comptem amb el suport de la Fundació Crèdit Andorrà per als tallers d’estimulació cognitiva, i del Govern per als tallers de ioga. A més, la Creu Roja Andorrana col·labora amb el servei de transport. A partir d’aquí, són benvingudes totes les aportacions que ens ajudin a donar un servei més complet.

Com els ha afectat la Covid-19?

Som grup de risc. Cada setmana ens fan tests per assegurar-nos que els tallers es fan amb totes les garanties.

Teniu més projectes de cara al futur?

I tant. Volem fomentar la pràctica de l’activitat física i la reeducació funcional mitjançant per exemple cursos d’aquagym. A mig/llarg termini volem engegar iniciatives que suposin una millora de la salut i de la qualitat de vida dels afectats i també donar a conèixer la malaltia i sensibilitzar sobre les necessitats del col·lectiu dins la societat andorrana.

 

L’associació té previst fer tallers d’aquagym i xerrades per sensibilitzar la societat sobre la malaltia

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT