PUBLICITAT

Toni Rodríguez Periodista i autor de ‘Aquella colla de fills del 68’

«Pujar a Andorra i saludar els bons amics sempre és un plaer»

Per Carmen Salas

Toni Rodríguez té la mirada neta i plena de projectes, com els protagonistes de la seva tercera novel·la, ambientada en dos èpoques emblemàtiques, maig del 68 i la Barcelona preolímpica. Fundador d’una agència de comunicació a Barcelona, manté una vinculació emocional amb Andorra, país que visita des de petit i on fa poc ha encetat diversos projectes professionals.

Com són i que uneix aquesta colla de nois que busquen el seu lloc a la Barcelona del 68?

Són una colla de nois i noies de famílies benestants que l’any 68 estudien dret a la Universitat de Barcelona, on inicien el seu procés de politització. Els uneix l’emoció de lluitar contra el franquisme i la seva particular revolució personal en front d’una societat passada de moda de la que es volen emancipar.

Com els va marcar ser joves en una època tan històrica?

L’any 68 es van produir un seguit de fets a tot el món protagonitzats per una nova generació d’idealistes que es va rebel·lar contra unes estructures de poder que els ofegaven i no donaven resposta a les seves ànsies de llibertat. La primavera de Praga, les protestes contra la guerra del Vietnam als Estats Units, el maig francès i les protestes universitàries a Barcelona i Madrid són algunes d'aquelles manifestacions que van donar identitat a tota una generació.

I quin paper juga el detectiu en la història? És el seu alter ego?

Sí que ho és però no és l’únic. Seguint la teoria de les probabilitats de Paul Auster a 4, 3, 2, 1, tothom podria haver tingut altres vides si hagués pres decisions diferents.

I què investiga?

La història d’aquella colla i la seva relació amb la «intifada del Besòs», el primer cas d’aixecament popular a Sant Adrià del Besòs, al 1990, una ciutat marginada dels grans projectes preolímpics de Barcelona, dominada en gran part per clans gitanos i cobejada per interessos econòmics vinculats a determinada màfia marsellesa.

Aquesta és la seva tercera novel·la amb aquesta colla com a protagonista. Preveu una saga?

Sí. El protagonista és l’investigador privat. Ara cal veure quina serà la seva pròpia evolució a mesura que passin els anys i es vagi carregant d’obligacions.

Quina és la seva vinculació amb Andorra?

Conec Andorra des de ben petit, quan hi venia amb la família, i des de fa anys vinc a esquiar de tant en tant des de Llívia, on hi tinc un apartament. Però ara he reforçat els meus lligams gràcies a un nou soci andorrà de la meva agència de comunicació, i a algunes tasques que hem fet al Principat.

El seu llibre es pot adquirir a l’emblemàtica llibreria andorrana La Puça. Té previst visitar el país per presentar-lo?

Sí, de seguida que sigui possible, em farà molta il·lusió. M’agrada compartir converses amb lectors i amb llibreters de referència com l’Anna Riberaygua, de La Puça. A més a més, pujar a Andorra i saludar els bons amics sempre és un plaer.

 

L’escriptor prepara la quarta novel·la amb l’investigador privat com a protagonista.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT