PUBLICITAT

Pilar Capdevila Codirectora de l’Esbart Valls del Nord

«Ens va fer molta il·lusió poder tornar a fer actuacions a l’estiu»

Per Irene Mas Fàbrega

Pilar Capdevila
Pilar Capdevila

Pilar Capdevila va començar la seva relació amb l’esbart nacional quan tenia cinc anys. Des de llavors l’ha acompanyat sempre. Tal com expressa la mateixa, «ha estat una costant» excepte en algunes èpoques que per motius personals, com per exemple el fet d’haver sigut mare, ha suposat que hagués de deixar-lo per períodes curts de temps. La seva trajectòria al sector artístic no ha estat únicament a un dels esbarts del país, sinó que va ser dansaire amb l’Esbart Esquirols de la Massana i més tard, quan les parròquies d’Ordino i la Massana es van mancomunar, va passar a ser dansaire i codirectora artística de l’Esbart Valls del Nord, amb Sandra Tudó.
 
–En què consisteix la tasca de directora artística d’un esbart?
–Preparem tres temps de treball per cada sessió. El primer consisteix en una preparació del cos per ballar amb una combinació d’estiraments aeròbics; el segon és un espai dedicat a la tècnica dissociada dels balls i, finalment, dediquem un espai per a la posada en pràctica de les coreografies o la creació de les mateixes segons s’escaigui. La nostra tasca és, bàsicament, preparar aquestes sessions.

–L’Esbart Valls del Nord celebra 10 anys el 2021. Què destacaria de l’entitat?
–El que jo trobo més remarcable és el fet que a un país petit, amb set parròquies, l’entitat s’hagi pogut mantenir durant 10 anys i fins i tot hagi crescut. No deixa de ser una activitat per a amateurs, una activitat que t’ha d’agradar, però sempre hi ha aquell impàs de, per exemple, el jove que se’n va a estudiar fora o que quan és adolescent s’interessa per la pràctica d’esports o la pràctica d’altres activitats. Mantenir la passió a vegades no és fàcil, però amb l’esbart sembla que ho aconseguim.

–Com ha afectat la pandèmia a la vostra activitat?
–Ha fet que abans de poder-nos tornar a posar en situació tot i haver de buscar alternatives de sala, espais més grans que oferissin la possibilitat d’assajar i de ballar hàgim hagut de gestionar una etapa de confinament. Vam buscar activitats telemàtiques que ens fessin recordar l’esbart. Els nostres dansaires, majoritàriament el van trobar a faltar. En general va fer molta il·lusió poder tornar amb actuacions a l’estiu a les parròquies.

–En quins projectes treballen actualment?
–El dilluns passat vam fer 10 anys i, en aquest context, la idea és anar fent activitats al llarg dels 11 mesos que queden de 2021. Com a esdeveniments més grans, hi ha previst un festival al juny i un altre cap a la tardor. Pensem que potser serà cap a l’octubre. L’any passat no el vam poder fer, però aquest any procurarem que sí que es faci. Si no pogués tenir lloc en un espai tancat com l’Auditori Nacional d’Andorra, intentaríem fer-lo a l’aire lliure. Pel que fa a les actuacions dels adults, estem treballant en un projecte nou conjuntament amb Jordi Barceló, que és qui ens està musicant les coreografies, la idea seria fer-lo, també, cap a la tardor, però tot està pendent de l’evolució sanitària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT