PUBLICITAT

Maite Luque comissària d’art

«M’agrada que els artistes creïn una obra a partir d’una idea»

Per Carmen Salas

La Maite Luque es professora de plàstica a l’escola andorrana d’Andorra la Vella des de fa més de 20 anys, però la docència no és la única passió que té. L’art és la seva altra companya de vida i porta molts anys formant-se i exposant la seva obra. Fa tres anys, però, va donar un pas més i va fer un màster sobre gestió i comissariat a la Universitat de Barcelona. Aquest any ha organitzat la primera exposició, ‘Oblit i identitat’ que ha estat tot un èxit.

Què et va cridar l’atenció de la tasca de la gestió?

Descobrir que la gestió parteix d’una idea inicial que ha de donar coherència a una exposició em va agradar molt. I al màster vaig descobrir l’anàlisi crític, i em va apassionar. La meva concepció de l’art i dels artistes va canviar. Em vaig adonar que el que m’interessa és que a partir d’una idea, els artistes desenvolupin una obra.

I com sorgeix la idea del projecte d’oblit i identitat?

És l’evolució d’un treball del màster que anava sobre oblit i memòria. Quan el vaig tenir desenvolupat el vaig presentar al Ministeri de Cultura per demanar suport econòmic. Un cop aconseguit vaig parlar a la família Riberaygua perquè tenia molt clar que l’espai havia de ser la Galeria Pilar Riberaygua. Per sort els va agradar.

Per què havia de ser aquest espai?

Perquè la Galeria Riberaygua ha estat un referent de l’art a Andorra. De fet, va ser la primera galeria que va portar art contemporani al país i que va promoure els artistes.

Quin va ser el següent pas?

Preparar les bases i donar a conèixer el concurs. Vaig comptar amb l’ajut d’Antonio Ortega, escriptor, artista i crític d’art de Barcelona. Vaig decidir que el concurs estaria obert a artistes d’Andorra, de Catalunya i Occitània perquè anava lligat al concepte de frontera amb Andorra.

Quants artistes es van presentar?

Prop dels 40, i en vam seleccionar nou.

Que podran veure els visitants de l’exposició?

Veuran com els artistes interpreten un tema comú amb diferents estils artístics i des de punts de vista molt diferents, alguns des d’una vessant més històrica i d’altres més personals.

Com valora vostè les obres presentades com a comissària?

Són d’un nivell molt alt. Totes les obres seleccionades corresponen a artistes professionals amb uns currículums impressionants i una llarga trajectòria, tant els andorrans com els de fora.

Com ha estat rebuda l’exposició?

Ha tingut una acollida molt bona. Ha vingut molta gent a veure-la.

Com s’ha sentit com a comissària?

Ha estat una passada. Tot i els nervis inicials, i la pandèmia, l’experiència ha estat increïble. Però he de dir que comptar amb l’ajut de l’Antonio em donava tranquil·litat i que els artistes m’ho han posat molt fàcil.

 

L’exposició es pot visitar fins al 2 de gener de 2021 a la Galeria Pilar Riberaygua

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT