PUBLICITAT

Dolors Carmona Consellera del PS a Andorra la Vella

«És important valorar els projectes no només per reactivar l’economia»

Per Judith Sáez

Imatge de la consellera del PS a Andorra la Vella Dolors Carmona durant la campanya electoral comunal.
Imatge de la consellera del PS a Andorra la Vella Dolors Carmona durant la campanya electoral comunal.

La consellera del Partit Socialdemòcrata + Independents del Comú d’Andorra la Vella Dolors Carmona valora l’activitat comunal aquest primer any de mandat marcat per la pandèmia de la Covid-19. Així, critica la majoria les prioritats de la corporació i considera que s’haurien d’haver potenciat les polítiques socials.

–Quin balanç fa de l’activitat d’aquest primer any de mandat?
–Ha estat un any excepcional. Al primer trimestre es va iniciar tot el tema de la Covid-19 fent que, malgrat que les primeres reunions van ser una mica tenses, després l’objectiu era treballar tots conjuntament per buscar les millors solucions i donar la millor resposta a tots els ciutadans. Hi va haver molta empatia, proximitat i una tipologia de reunions on realment es va poder generar debat i arribar a accions consensuades. És just la manera de treballar que trobem a faltar i manifestem contínuament. Ja sabem que a nosaltres no ens toca governar, som la minoria, però representem una part molt important de la ciutadania i volem fer arribar les necessitats, neguits, propostes i suggeriments per fer una parròquia per a tothom, el nostre eslògan de campanya que mantenim i representa allò que ens demana el ciutadà: ser partícip del que és la gestió comunal i dels projectes que es duen a terme.

–Demanar-los l’opinió.
–Sí. Que puguin valorar les actuacions i que tots ens sentim representats amb l’administració pública més propera. Volem estar al seu costat i ser els missatgers. Per això vam iniciar el canal Al teu costat, que ara també té WhatsApp perquè el correu electrònic no és prou àgil i directe. Així, el ciutadà pot fer arribar al comú, sempre que estigui justificat i argumentat, què es pot millorar. La nostra feina és aquesta, treballar pel bé de tots i donar el millor servei.

–Com està la relació amb la majoria? Sovint es queixen de la manca d’informació.
–La relació és bona i cordial, som persones adultes i educades, però l’estil de gestió no el compartim. Per compartir un projecte i fer propostes al voltant, cal parlar-ne perquè hi intervenen moltes variables que poden ser de conselleries múltiples. Així, parlem de quin és el nostre posicionament i quin és el de la majoria per trobar els punts en comú a partir d’aportacions concretes per fer millor el projecte. Ens agradaria fer grups de treball que vagin orientats a parlar, compartir i poder fer aportacions perquè la visió de totes les forces polítiques estiguin representades. Volem un canal d’informació bidireccional per aportar la nostra opinió. Aportar sense saber de què parlen i sense contextualitzar-ho, no.

–Què els semblen les accions de la majoria? Què canviarien?
–Els projectes d’inversió de Nadal. Hi ha coses que ara no toquen. S’ha de prendre decisions en funció del moment i més quan s’arriba en una situació en què el dia a dia és molt important. Aquesta pandèmia es desconeix i hi ha altres necessitats que potser ara no són evidents, però d’aquí poc ho seran perquè la situació econòmica no és la prevista. És important considerar quins projectes es tiren endavant i quins no, no només tenint la visió que això reactivarà l’economia com si fos el que ens traurà d’aquesta crisi. Veiem que no s’han fet les coses com hauria de ser en un moment en què hem de remar junts per arribar a bon port.

–Què es podria haver fet millor?
–El tema social s’hagués pogut fer d’una altra manera. Som el partit socialdemòcrata i és el nostre ADN, considerem que poder fer una bona política social, que no vol dir agosarada, hem de recollir la informació i tenir una bona base de dades. Si no vas a buscar-la, difícilment podràs fer coses que s’ajusten a la necessitat, veure les repercussions i, a partir d’aquí, fer una bona política social que fa un pas endavant i que no va al darrere a cobrir necessitats, sinó que mira pel benestar de les persones. Hem de ser valents, tirar endavant i obrir nous serveis o nous projectes, si convé. No podem oblidar la part turística i econòmica de la parròquia però tampoc només mirar per aquesta. Hem de tenir una visió global perquè estem parlant d’una administració pública que la competència més gran que té és vetllar pel benestar de tots els ciutadans. A partir d’aquí, ens hem de reinventar.

–Què s’ha deixat de banda?
–S’hauria d’optimitzar les instal·lacions públiques que té el comú i no es fa. En el darrer consell de comú vam posar de manifest la cessió d’instal·lacions a entitats o organismes privats per després haver de llogar altres locals per desenvolupar projectes. Per exemple, ha passat amb el multigeneracional. Com pot ser que hàgim de llogar una instal·lació, quan tenim la tercera planta de les noves dependències que se cedirà a Actuatech? Bàsicament és prioritzar la gestió privada davant d’una gestió pública i el nostre tarannà és a la inversa perquè entenem que el que tenim és un bé preuat que hem d’optimitzar i el primer que ha de poder-ne fer ús és el ciutadà. El museu de la bicicleta és un altre exemple. Ens sembla bé, però primer s’ha de pensar en quin estat estan els avis a la Casa Pairal actual, per exemple, ja que el retorn que tenim no és del tot positiu.

–Fa un parell de sessions de comú van criticar que no es destina prou en el departament de social. Ara s’hi hab invertit 500.000 euros, cal més?
–S’ha invertit un 14% més de tota la partida. No puc confirmar si serà suficient, però crec que no ho serà. Nosaltres ens avançaríem i faríem estudis previs per demanar realment quina serà la situació o quantes famílies es poden trobar en una situació de precarietat a Andorra la Vella abans que s’acabin els ERTOs, ja que la situació pot ser molt complicada si a les famílies només cobra una persona. Hi ha els serveis socials del Govern, però nosaltres tenim l’obligació i som els que estem més a prop dels ciutadans. Estem veient l’onada que ens pot arribar i hem de veure de quina manera ens podem sortir, de ser proactius en moltes accions i no veiem que ho siguem, sinó que esperem, i si no ho demanen, és senyal que no hi ha necessitat. Hi ha molta gent que li costa molt demanar quan es troba en una situació no desitjada i abans de fer-ho busca alternativa. De moment, qui fa estadístiques és Càritas. Fa un any hi havia un 13% dels ciutadans en situació de precarietat i gairebé pobresa, això és molt significatiu i en aquests moments que ens ha sobrepassat la situació per la pandèmia, m’agradaria tenir un informe, però cal fer un estudi previ per veure cap a on podem anar. Si no és així, que hi hagi tècnics suficients. De treballadors socials només en tenim un a la parròquia quan parlem de molts habitants, moltes realitats i és difícil arribar a tot arreu. Cal publicitar els serveis del comú, ampliar els recursos humans i recopilar tota la informació per fer una bona planificació.

–Fa mesos que van reclamar un estudi d’impacte de la crisi per veure com ha afectat llarg termini.
–Sí. No n’hi ha cap, de cap mena. Per prioritzar pel que fa a les inversions primer has de fer una anàlisi de quina és la realitat i a partir d’aquí prioritzar quines accions es fan. El pressupost estrella per aquest 2021 és la reforma de la rotonda, només una fase, però com que a través de l’obra pública es reactiva l’economia ja s’ha pressupostat finalitzar tot el projecte. Caldria ser més curós i fer previsió perquè la situació no és normal i en el cas que no millori, cal fer unes reserves perquè les finances del comú no se’ns disparin. Hi ha 16 comissions que engloben totes les conselleries i després de reiterades insistències per la nostra part, se n’han activat algunes els darrers 15 dies. D’algunes no s’havia fet mai reunió i estem a finals d’any. Sabem que la informació és poder, però som mereixedors de rebre-la per ells i no per altres mitjans o quan ja està acordat.

–Vostès van votar en contra dels pressupostos del 2021. Què haguessin prioritzat?
–Fa un parell de sessions de consell es va aprovar un suplement de crèdit per a l’embelliment de l’avinguda d’Enclar mentre que es va deixar de fer una ampliació del cementiri. Si es va pressupostar pel 2020, és perquè es considerava necessari, igual que la sala de vetlles. També hi havia un tema del teatre comunal o de millora dels aparcaments. A veure, si no es fa avui, s’haurà de fer l’any vinent perquè la necessitat sí que hi és i s’ha de fer. Es van comprometre amb algun dels projectes a l’octubre i el desembre no hi eren. Si és més important la rotonda que fer això, endavant. És qüestió de prioritats, però si s’agafen compromisos, que siguin respectats.

–En aquest sentit, han criticat la confusió de la inversió feta per Nadal.
–Ens agrada veure la visió del total, una informació que hem demanat freqüentment i per diferents llocs. Així que la vam recopilar i vam veure que superava el que havien comentat, esperem que la senyora cònsol ho aclareixi i, quan s’integrin totes les despeses, veurem si s’ha cobert el pressupost inicial o bé s’ha excedit. La transparència és molt important en la gestió i ho acabarem d’esbrinar.

–Com ho haguessin fet amb els Serradells?
–Cal ser més valents i tirar endavant. No podem deixar que s’acabi deteriorant amb el pas del temps. Quan s’hagi fet les obres, potser els socis que queden ja no hi són. Aleshores què farem? Ho vendrem? És un servei que donem al ciutadà i que no estem donant tot aquest temps. Potser si haguéssim anat directament per la justícia hauria estat una altra cosa. Això vol dir que l’acord no estava tancat. Si s’hagués tirat pel dret des d’un primer moment, ja s’haurien iniciat les obres. Amb Sant Vicens d’Enclar passa el mateix. Les coses que no estan lligades al comerç, al turisme o la construcció, sembla que no són tan importants o no estan a l’escala de valor.

PUBLICITAT
PUBLICITAT