Neus Mola Responsable de l’Escola d’Art i professora
«La col·laboració amb el Thyssen ha engrandit més el projecte»
Neus Mola és llicenciada en Belles Arts en l’especialitat d’arts gràfiques per la Universitat de Barcelona i diplomada en document gràfic per l’Escola Superior de Restauració i Conservació de Béns Culturals de Catalunya. Fa 20 anys que exerceix com a professora de gravat i de joieria a l’Escola d’Art del Comú d’Andorra la Vella i des del curs passat també ostenta el càrrec de cap de l’escola.
–Què pot comentar sobre l’obra reeditada per part dels alumnes de l’Escola d’Art anomenada Variété que acull el vestíbul del Museu Thyssen?
– Aquest projecte el vam encetar el curs passat. Nosaltres, l’equip de professors, vam anar a veure l’exposició que està fent el Museu Thyssen i vam triar una obra, que va ser la Variété de George Tappert. Llavors, vam dir als nostres alumnes que havien de fer una reinterpretació d’aquest quadre. És a dir, que l’havien de reinventar.
–Quin ha estat el procés d’elaboració d’aquests treballs?
–Les obres es podien desenvolupar amb qualsevol disciplina artística inclosa dins dels diferents tallers de l’escola: pintura, gravat, fotografia, ceràmica, joieria, etc. La nostra prioritat era que partint d’un mateix model, cadascú fes una visió o una interpretació el més personal possible de l’obra. Per aquest motiu, hi ha molta varietat. Hi ha alumnes que potser són més fidels al quadre i altres que han fet alguna cosa completament diferent. El projecte va arrencar el curs passat i l’exposició, si no hi hagués hagut la pandèmia, s’hauria fet al maig. Aquest curs vam reprendre una altra vegada el treball i l’hem estat finalitzant fins ara.
–Com valoraria els resultats de tots aquests treballs?
–Ho valorem, tots els docents, d’una manera molt positiva i molt gratificant. Hi ha hagut molta implicació per part dels alumnes. Especialment aquest any, la col·laboració amb el Museu Thyssen, ha engrandit encara més el projecte. El fet que les peces primer s’exposin a la Llacuna, però després tinguin un recorregut i se’n vagin al museu, pels alumnes també és satisfactori. Pel que es refereix al treball, penso que és una exposició molt completa per les diferents visions i lectures plàstiques que pot encabir un únic projecte partint d’una mateixa pintura.
–Pot explicar algun dels projectes de futur de l’escola?
–Actualment tenim pendent, però gairebé a punt la propera exposició que farem. Serà molt especial perquè serà en homenatge al Pep Aguareles, que ja no està entre nosaltres i que va ser cap de l’escola i també va exercir-hi com a professor de fotografia. A l’exposició hi participaran alumnes, exalumnes i artistes del país. Serà la interpretació artística d’un dels poemes d’Aguareles. La iniciativa és imminent, sortirà al gener. Més enllà d’aquest treball, la resta de projectes que tenim al cap es començaran a treballar el curs vinent.