PUBLICITAT

Carlos Román educador Espai Jovent d’Escaldes-Engordany

«L’oferta d’oci a Andorra per als joves és molt reduïda»

El Carlos Román és originari de Ceuta però viu a La Seu d’Urgell des de fa 35 anys. Amb una formació multidisciplinar però sempre amb vinculació amb els joves, és un dels tres educadors de l’Espai Jovent d’Escaldes, on treballa des de fa cinc anys. En aquest espai interactua diàriament amb joves de 12 a 17 anys, principalment nois, i és testimoni directe de les seves preocupacions i del que els agrad fer al seu temps lliure.

Amb quin objectiu es va crear aquest espai?

L’Espai Jovent es va crear com a punt de trobada i diàleg on els joves andorrans (d’Escaldes) puguin compartir vivències, experiències i amb l’objectiu principal d’oferir-los uns serveis i unes activitats dissenyades segons les seves característiques, necessitats i interessos.

Hi treballem tres educadors i un cap del Departament de Joventut.

Quins serveis s’ofereixen als joves?

L’espai cobreix els següents àmbits o serveis: informació i assessorament juvenil; foment de la participació dels joves i suport a totes les seves iniciatives; accés a les tecnologies de la informació i comunicació; programació actual d’activitats i tallers, i espai pel lleure i l’oci.

Quin tipus d’activitats s’organitzen?

Hi ha una programació trimestral molt diversa amb tallers manuals i de cuina, dinàmiques en gran grup, conferències, xerrades, etc. Aquesta programació és oberta a totes les propostes que els joves facin arribar als educadors i la selecció es fa segons els seus interessos, per això abans de planificar-la parlem amb ells i acostumem a fer les més votades.

Quin tipus de joves acostumen a anar?

La pandèmia ha modificar el perfil dels joves que assisteixen a l’espai. Durant els darrers quatre anys, el freqüentaven adolescents de 12 a 14 anys, i la franja de 15 a 18 anys no es visitava gaire. Però des de fa dos mesos els joves que més s’apropen tenen entren 15 i 17 anys. Crec que les restriccions per la pandèmia han fet que els joves en compte d’estar al carrer prefereixin venir a l’espai jovent i quedar-se amb nosaltres i aprofitar els serveis que els hi proposem.

Quines són les funcions d’un educador en un espai com aquest?

Com a tasques transversals vetllem pel compliment dels objectius del Departament de Joventut d’Escaldes i estem implicats en tots els projectes que es duen a terme a l’espai. A nivell específic, organitzem i dinamitzem els serveis de l’espai i promovem la interacció entre els joves, entre moltes altres.

Quines qualitats ha de tenir un bon educador per connectar amb els joves?

Cal ser dinàmic, actiu, proper, responsable, amable, creatiu, empàtic, extravertit, saber escoltar, ajudar-los quan necessitin alguna cosa, etc.

Vostè que tracta amb ells dia a dia, què els preocupa actualment?

Els joves d’entre 12 y 14 anys no mostren massa inquietuds, però en canvi els de 16 a 20 anys els hi preocupa sobretot l’actualitat del dia a dia, la privacitat de quedar amb els seus amics en algun lloc en concret, tenir un preu més barat del transport públic, el tema de l’habitatge, com buscar feina i què podem fer amb el seu temps lliure, ja que l’oferta d’oci en Andorra és molt reduïda.

 

L’Espai Jovent fa campanyes sobre la seguretat de les xarxes socials i el seu ús/abús

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT