PUBLICITAT

Gonzalo Lardíes gestor de fons d’inversió de renda variable

«El més difícil és gestionar un entorn amb negocis que desapareixeran»

Per Carmen Salas

Gonzalo Lardiés fa més de 15 anys que treballar al sector financer, i es va incorporar a Andbank tot just abans que comencés la pandèmia sanitària mundial de la Covid-19. La seva llarga trajectòria professional li permet, pel que fa a les inversions, posar el focus d’atenció en el que ha de venir i en capacitat d’adaptació i no tant en el passat. EL PERIÒDIC ha parlat amb ells per saber el seu punt de vista sobre la situació actual dels fons d’inversió.

Una pregunta per als novells d’aquesta matèria. Què es un fons de renda variable i quins són els seus avantatges davant altres opcions?

Un fons d'inversió reuneix fons de diferents inversors (des d’inversors particulars a inversors institucionals com a mútues, banques privades, etc.) sota un mateix vehicle que segueix una política d'inversió recollida en un document denominat fullet. L’avantatge és que dona a l'inversor la capacitat d'accedir a determinats actius que de manera directa seria mes complicat (per exemple comprar deute de països emergents), amb uns criteris importants de diversificació que redueixen el risc per als inversors.

Com es gestiona un fons d’inversió de renda variable en una situació ‘normal’, si és que hi ha normalitat en aquest tipus de gestió?

La gestió dels fons és més o menys semblant a com es gestiona una empresa. Cada empresa té els seus comitès de direcció i se segueixen unes directrius en la presa de decisions estratègiques, o bé en companyies més petites o en petits negocis, la gestió és més personal i no són necessaris aquests òrgans de gestió. Igual que cada empresa té els seus propis criteris de gestió, en la gestió de fons d'inversió cada entitat té la seva pròpia política. L'objectiu és donar un bon servei al client/inversor i que això sigui apreciat pels inversors respecte a altres competidors.

Quins són els clients habituals d’aquest producte d’inversió?

Normalment són productes que estan oberts a la pluralitat d'Inversions més alta possible. El repte de la majoria dels fons d'inversió és ser accessibles a la quantitat més gran d'inversors. Si hi ha alguns productes que no són accessibles a un determinat grup d'inversors és, en moltes ocasions, més per les barreres comercials que per una altra cosa. Si vull comprar un apartament a Sibèria i baixo a la immobiliària de la cantonada, probablement no és el lloc on hi hagi d’anar. Hauré de buscar qui comercialitza aquest producte, i el fet que no estigui a la immobiliària de la cantonada no significa que no pugui accedir-hi.

Va començar a treballar a Andbank poc abans de l’inici de la pandèmia. Com ha afectat això a la línia de treball que tenia marcada?

Després d’uns quants mesos ja en aquest entorn crec que a nivell general no som conscients encara del moment històric que estem vivint. Una pandèmia com a tal no es veia des de fa més d'un segle. Això ocorre en un entorn, a més, on l’economia ha necessitat i necessita ara més que mai del suport dels bancs centrals. Per sobre d’aquests fets, que podríem considerar conjunturals, hi ha un fet que incideix encara de manera més important en el nostre treball. Crec que estem sent testimonis d’una sèrie de canvis tecnològics que per a mi representen alguna cosa semblant a quan en la revolució industrial es va anar deixant enrere l’economia agrària. Per això la dificultat més gran és gestionar aquest entorn tan canviant on hi haurà negocis que entraran en decadència o bé directament desapareixerà. Mentrestant, hi haurà uns altres que sorgiran i que avui encara ni coneixem. Això ha passat altres vegades en la història, però en l'època actual això succeeix a més a una velocitat vertiginosa. Com a exemple n'hi ha prou amb ser conscients el que suposa avui un telèfon mòbil en les nostres vides, alguna cosa que gairebé ni existia fa 30 anys.

Creu que quan la pandèmia estigui controlada la situació millorarà?

S'haurà posat límit a un dels problemes que ha marcat l'esdevenir del mercat en els últims mesos, però encara queden importants reptes per davant. Des del punt de vista financer em preocupa més la pandèmia de l'endeutament a nivell global. Mai les economies han estat tan endeutades com en l'actualitat i la crisi sanitària no ha fet més que accelerar aquesta tendència. La intervenció constant dels bancs centrals ha aconseguit que aquest problema a curt termini sembli sota control, però estem en una dinàmica perillosa que convé tenir en compte de cara al futur. Un altre risc important és saber si el dòlar serà capaç de mantenir el rol que ha vingut desenvolupant des de mediats els anys 70.

Quins sectors es recuperaran abans?

En aquest cas és necessari distingir entre sectors amb problemes conjunturals per les circumstàncies que vivim, i sectors que s’enfronten a grans reptes estructurals al fil d'aquesta revolució tecnològica de la que parlem. Sempre m'agrada posar l'exemple de Kodac. Un dia els rodets de fotos es van deixar d'usar i no va haver-hi recuperació. O el que va passar ja en una època mes recent amb un negoci com el dels videoclubs amb la desaparició de la cadena Blockbuster. Quin rol jugarà el petroli en l’economia dins de 10 anys? Intentar aventurar quins sectors es recuperaran abans suposa més o menys aventurar-se que això és una crisi «tradicional» on les aigües tornaran al seu llit més aviat que tard. Però crec que les coses difícilment seran semblants a les que teníem fa un any, no perquè no puguem recuperar la normalitat, sinó perquè l'entorn canvia tant i tan ràpid que aquesta suposada normalitat futura serà ben diferent a la que teníem temps enrere.

Quina previsió ens pot dir sobre els fons pel proper any. Quin futur els hi depara?

Mentre la situació segueixi sota control per part dels bancs centrals, i no hi hagi rebrots importants de la pandèmia fins que la vacunació sigui massiva, sembla que el desenvolupament hauria de ser positiu. Acabarem el 2020 havent estat testimonis d'una pandèmia global, un esdeveniment que se sol denominar com un “cigne negre”, alguna cosa que succeeix molt rares vegades i que és absolutament imprevist. Fins i tot havent viscut una cosa excepcional i potencialment molt desestabilitzador per als mercats, l'actuació massiva dels bancs centrals va aconseguir evitar una deterioració importants de les condicions financeres i reconduir la situació. Per tant, per al 2021 confiem que aquest suport dels bancs centrals continuï sent efectiu mentre l'economia va recuperant la seva activitat. No obstant això, encara que sembla que la riba és a prop i els pitjors riscos han quedat enrere, la situació per als primers mesos es presenta encara complexa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT