PUBLICITAT

Joel Raya Cantant

«Costa molt aconseguir tantes visites en un país tan petit»

Per Irene Mas Fàbrega

Joel Raya.
Joel Raya.

Joel Raya té 23 anys i és un espanyol resident a Andorra des de fa més de vuit anys. Es va criar a Almería, on va viure fins als vuit anys. Actualment treballa al país. En l’àmbit artístic es diu Diktion. Va començar fent rap amb 10 anys i des de llavors no ha deixat la música. Tot i això, fins fa aproximadament un any, no va fer públiques les seves produccions.
 
–Quins són els estils musicals que ha practicat al llarg de la seva vida?
–Al principi feia rap clàssic i actualment ja no hi estic tan interioritzat, estic obrint fronteres. Estic creant música bastant més completa. Se’m reconeix com un artista versatil. No tan sols toco un gènere. Ara segueixo fent rap, però no tinc limitacions ni complexos musicals.

–Què pot comentar sobre l’equip que l’acompanya en aquesta experiència musical?
–Jo com a artista estic sol, no tinc cap grup. A vegades treballo amb productors de Barcelona i de Venezuela, però jo, com a cantant, estic sol. Ara bé, l’últim èxit que hem fet, que ha sigut un single que hem tret fa una setmana, l’hem fet tres nois que en el procés de creació del tema han tingut el mateix valor i la mateixa importància que jo. El tema del qual parlo es diu Nicki Minaj. També hem comptat amb un noi encarregat de la direcció i de la càmera.

–Com ha estat el procés de creació de l’èxit?
–Això va ser un dia que jo estava treballant i estava inspirat. Vaig trucar a aquests nois i els vaig comentar que pugessin a l’estudi, que vaig instal·lar, aquell mateix dia, a casa meva. Els companys van venir, vam comprar uns monitors, vam muntar l’estudi amb una hora i mitja i a quarts de sis de la tarda vam començar a treballar. Vam trobar una instrumental molt bona, la vam comprar, vam pagar la llicència i va sorgir tot molt ràpid. Amb una hora teníem el tema compost i llavors, ens vam passar la tarda gravant-lo. Tots junts vam fer un treball espectacular perquè s’ha fet amb amor, carinyo i sense avarícia.

–Esperàveu la bona rebuda que li ha donat la gent?
–Quan vam acabar la cançó, la vam editar i la vam mesclar, la vam escoltar i vam veure clar que seria un èxit, perquè sonava molt bé. Sabíem que la recepció de la gent seria molt bona, però no ens esperàvem que en tingués tanta. Amb una hora d’estar penjada a internet ja portava entre 2.000 i 3.000 visites. Ara portem més de 30.000 visites. Costa molt trobar tantes visites a un país amb tan pocs habitants i sobretot, costa passar fronteres. 

–A partir d’ara, quines projeccions de futur tens en l’àmbit de la música?
–A escala personal estic treballant amb molts projectes diferents que engloben molts estils musicals diferents. Penso treure una nova mescla a principis de l’any que ve. Vull fer molta música. També farem alguna altra col·laboració amb els nois que hem fet l’última cançó. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT