Omar El Bachiri Psicòleg, escriptor i duaner
«L’avorriment ha creat lectors i això és molt positiu»
Fa 14 anys que l’andorrà i encampadà Omar El Bachiri combina la feina de duaner amb la de psicòleg, escriptor i conferenciant. En relació amb l’últim, avui presenta el seu quart llibre No me juzgues, no me conoces a la parròquia d’Encamp.
–Sobre què tracta el llibre que presenta avui?
–El llibre parla sobre l’origen dels prejudicis i dels complexos que té la gent sobre molts aspectes de la pròpia vida i de la vida de qui els envolta.
–Quina va ser la motivació que el va dur a escriure’l?
–Em vaig inspirar a l’inici de la pandèmia, quan l’ús de la mascareta encara no era obligatori. Hi havia qui defensava que calia dur-ne i hi havia qui no, i entre els dos col·lectius es criticaven i expressaven els seus punts de vista. A partir d’aquí, vaig veure que podia escriure sobre els prejudicis que tenen les persones i sobre els complexos que presenten alguns elements que alteren la imatge.
–Quins llibres destacaria de la seva carrera com a escriptor?
–Per mi el primer llibre que vaig escriure, que s’anomena Feliz y con ahorros, va ser un repte. És una guia a partir de la qual intento que el lector aprengui a ser feliç amb el que té, que trobi sentit a l’estalvi i motius per estalviar en relació amb el fet de saber relativitzar situacions quotidianes. El segon llibre que destaco és Drogas y adicciones, medicamentos y otras sustancias, un recull d’entrevistes i històries reals de persones d’Andorra, Espanya i dels Estats Units que s’han trobat sotmesos sota algun tema relacionat amb les addiccions.
–Per què ha escollit la parròquia d’Encamp per fer la presentació d’avui?
–Jo sóc encampadà i per mi, el més important és que tota la meva gent pugui venir a veure’m i a donar-me suport.
–Quin format tindrà la presentació?
–L’acte començarà amb un parlament que faré jo mateix i que durarà entre 20 i 25 minuts durant els quals explicaré sobre què tracta el llibre i altres característiques d’aquest. La resta d’estona, que seran, aproximadament, tres quarts d’hora, amb format de taula rodona, la dedicaré a respondre preguntes, a compartir opinions i a debatre, si cal, amb tota la gent interessada.
–Com pensa que ha afectat la pandèmia de la Covid-19 a la cultura? I a l’àmbit literari?
–La crisi sanitària ha fet molt mal al sector cultural en general, penso que costarà molt recuperar-se dels efectes que deixarà la pandèmia en l’àmbit global, sobretot dels econòmics. En concret, però, la literatura és un dels arts que engloba la cultura que n’ha sortit més beneficiada, sobretot durant l’època de confinament. Penso que l’avorriment ha creat lectors i això és molt positiu. Sobretot, en el meu cas, van créixer molt les vendes a través d’internet i de documents digitals.