PUBLICITAT

Jaume Ruiz de Haro Propietari de la fàbrica xocland

«La xocolata té un sabor autèntic i s’elabora amb productes naturals»

Per Irene Mas Fàbrega

Jaume Ruiz de Haro
Jaume Ruiz de Haro

El Jaume Ruiz de Haro és el fundador de la primera fàbrica de xocolata del país, ubicada a la Massana, que fa aproximadament tres anys que està en funcionament i que s’anomena Xocland. És economista de formació i ha dedicat bona part de la seva vida laboral a l’empresa privada.

–Quin és el procés d’elaboració de la xocolata?
–Comença amb la importació de les faves de cacau seques. Nosaltres les triem i les torrem. Cada tipus de cacau requereix un procés específic en aquest sentit. D’aquest procés en surt el perfil d’aroma de la xocolata. Després, es treu la closca de la fava, es tritura i es posa al molí a refinar durant tres dies i tres nits. Tot seguit, transformem la pasta de cacau que surt del molí en xocolata i hi afegim sucres si cal, sacsegem la xocolata fins que marxa l’acidesa del cacau i, finalment, preparem el producte final procurant que tingui la consistència i el color que volem.

–Què diferencia el producte de Xocland de la resta?
–El procediment que seguim i que segueix la resta de fàbriques de xocolata és el mateix o molt semblant. Tot i això, nosaltres aquest procés el fem gairebé de manera integral, mentre que altres fàbriques ja compren el producte mig fet. Donant importància a la integritat gairebé completa del procés, ens assegurem que oferim un producte amb un sabor autèntic tenint en compte que els ingredients que s’utilitzen s’han elegit d’una forma molt curosa, que són naturals i que no tenen ni additius ni conservants.

–Quins són els productes que ofereixen, exactament?
–Nosaltres elaborem quatre tipus de xocolata. El primer, és una xocolata negra del 90% feta amb cacau provinent de Veneçuela. El segon, és una altra xocolata negra del 70% que es genera a partir de l’ús d’un cacau provinent de Nicaragua. També fem xocolata amb llet que no està elaborada amb cap mena d’ingredient artificial i que és molt intensa en cacau. També fem xocolata blanca. Aquests són els quatre tipus base a partir dels quals fem bombons, torrons, combinacions amb fruits secs, amb fruites naturals de temporada, etc.
 
–Per què una fàbrica de xocolata a Andorra?
–Cada pas d’elaboració per a la fabricació de la xocolata requereix d’unes condicions climàtiques especials relacionades amb la temperatura i la humitat. Aquestes característiques es donen de manera natural a Andorra. Malgrat que moltes vegades es considera que el cacau és, només, de climes tropicals, en general i sobretot a Europa, les millors xocolates es fan a països amb certa altitud. Un exemple és Suïssa. Les condicions idònies per a la producció de l’aliment en qüestió són, de fet, el clima sec i el fred. En línia amb el mateix, la meva dona i jo ens vam decidir per començar a produir xocolata a Andorra perquè ens sobtava el fet que moltes vegades, gent de fora del país ve a comprar xocolata que no és feta aquí.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT