PUBLICITAT

Marc Pons director d'Actua Innovació

«Volem que la Casa de la Muntanya sigui un espai d’innovació»

Per Carmen Salas

Marc Pons, especialista en la recerca i la innovació en l’àmbit de la neu i la muntanya, és el director d’Actua Innovació, que conjuntament amb el Comú d’Ordino, l’Institut d’Estudis Andorrans a través del CENMA i l’Observatori de Sostenibilitat han impulsat la creació de la Casa de la Muntanya, un espai on explicar i experimentar la muntanya des de la innovació i el treball col·laboratiu.

Com va sorgir la idea de crear aquest espai?

La idea va sorgir arran de buscar-li una funcionalitat a aquest edifici situat al centre de la parròquia. Vam decidir que la millor opció era convertir-lo en un espai que servís per fer divulgació i educació ambiental de la muntanya de manera interactiva; que fos un punt de trobada on diversos actors de diferents sectors (comerç, estacions d’esquí, etc.) poguessin treballar en equip per crear dinàmiques relacionades amb la muntanya, i finalment, oferir-lo a artistes que tractin la muntanya en les seves creacions audiovisuals per poder donar a conèixer les seves obres. A més, el farem servir per fer jornades, xerrades i projeccions amb la muntanya com a eix central.

Ja està funcionant?

Sí, ja fa un temps que vam començar a formar els grups de treball. Volíem presentar l’espai al passat mes d’abril, però la pandèmia ho va aturar tot. Ara ja no hem volgut esperar més precisament perquè ja hi ha persones creant projectes.

Com es difondran els resultats?

Depèn de cada projecte. Alguns acabaran amb una creació artística que s’exposarà a la Casa, d’altres es difondran en format de document, i també hi haurà projectes que acabaran en la creació d’una petita empresa.

La Casa és només per a projectes andorrans o està obert a tothom?

L’ambició és que es converteixi en un espai d’innovació d’abast nacional i internacional. Si algú té una idea que giri al voltant de la muntanya, pot venir a Andorra a desenvolupar-la, sigui d’on sigui.

I hi haurà suport econòmic per a aquests projectes?

Inicialment, no disposaran d’una dotació econòmica, però la voluntat és la d’ajudar a que els projectes tirin endavant. Per això, a partir de l’articulació de cada projecte s’estudiarà com finançar-lo, si a través d’un espònsor privat o mitjançant una dotació d’Actua Innovació o Actua Empresa.

Un dels eixos de la Casa és l’aspecte divulgatiu a nivell educatiu. Com l’heu plantejat?

La idea és que els escolars vinguin a la Casa, aprofitar el dinamisme de l’espai per adaptar-lo a cada tipus d’activitat de conscienciació ambiental.

Tot just s’acaba de saber que Ordino ha estat considerat Reserva de la Biosfera. Com ho valoreu?

És una notícia molt bona, perquè justament la Casa de la Muntanya pot ajudar a difondre que les muntanyes d’Ordino són un espai que es gestiona de manera sostenible.

 

Avui es presenta oficialment la Casa de la Muntanya als mitjans de comunicació

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT