PUBLICITAT

Jordi Pujades Castanyer d’Andorra la Vella

«La venda ha baixat de manera notable, hem notat la pandèmia»

Per Irene Mas Fàbrega

Jordi Pujades.
Jordi Pujades.

Jordi Pujades fa dos anys que es dedica a la venda de castanyes a Andorra la Vella tot i que les parades a les quals ven, ubicades a l’Avinguda Consell d’Europa i a l’Avinguda Meritxell, són històriques a la capital durant els mesos de fred des de fa molts anys. Pujades dedica la resta de l’any a altres oficis «variats» però relacionats amb el de castanyer, també amb caràcter públic. Considera que el més important, en el seu àmbit laboral, és «tractar bé a la gent, procurar que els clients estiguin ben atesos i oferir un bon producte».

–Com està anant l’actual temporada de venda de castanyes, tenint en compte la incidència de la Covid-19 al país i al món?
–La venda ha baixat de manera notable, hem notat la pandèmia. És clar, les xifres d’infectats pugen al país i això suposa que més gent es quedi a casa, o bé confinada o bé per prevenció. A més a més, als països veïns les coses tampoc van bé i la gent actua en la mateixa línia a causa de la gran quantitat de restriccions. Hi ha molta menys circulació de gent pels carrers.

–D’on prové la majoria de clientela?
–Aquest any, a diferència d’anys passats, tenim més clientela d’Andorra pel que comentàvem, perquè no hi ha tanta afluència de gent de fora a causa de la situació sanitària. Però bé, tot i la baixada de visitants, els caps de setmana encara segueix venint gent de fora tenint en compte que de moment encara poden venir i notem més moviment que els dies d’entre setmana. La gent d’Andorra ja saben que som aquí cada any i als visitants els fa gràcia que hi siguem. A nosaltres ens compren, des de la canalla més petita que comença a tenir noció del que són les castanyes i la castanyera fins a la persona més gran. La nostra clientela abasta totes les franges d’edat.

–Quant temps teniu posada la parada?
–La temporada la vam començar el passat 8 d’octubre i la parada la tindrem aquí muntada, de la mateixa manera que la de l’Avinguda Meritxell estarà muntada allà, fins a mitjans de febrer si hi ha castanyes. L’estoc depèn de la temporada, però normalment s’allarga fins a mitjans de febrer i nosaltres en venem fins llavors. Anem al ritme de la temporada de proveïment de castanyes de cada any i també al ritme del fred. Si fa fred es ven més. La baixada normalment la notem després de Reis, al gener, però llavors arriben els esquiadors, que tornen a comprar.

–Quant temps fa que la parada està ubicada a la capital?
–Fa molts anys que estem ubicats a Andorra la Vella. De fet, ja han regentat les parades dues o tres generacions de la família de propietaris. També en solem posar una al Mercat de Nadal, però de moment no sabem si la posarem o no. A aquesta, però, es ven més poc perquè l’horari als visitants és restringit a una estoneta al matí i a un parell d’hores a la tarda.

–Com preveieu les vendes durant la resta de mesos que queden fins al febrer?
–Ja ho veurem. Si la Covid-19 millora, suposem que tornarà a venir gent i que podrem anar venent. Si va malament... sobre la marxa haurem de veure com evoluciona la situació perquè pugui haver-hi gent passejant pels carrers.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT