PUBLICITAT

Marc Iserte Agent del medi del parc natural del Comapedrosa

«L’abarset és un dels arbustos més característics d’Andorra»

Marc Iserte, agent del medi del parc natural del Comapedrosa
Marc Iserte, agent del medi del parc natural del Comapedrosa

El Marc Iserte és agent del medi i s’encarrega que les instal·lacions en l’àmbit de medi ambient del Comapedrosa estiguin en bon estat. També del manteniment dels cartells i els camins de muntanya, així com dóna suport a la cap de medi ambient i desenvolupa altres activitats. Per exemple, el monitoratge de papallones del parc natural.
 
–D’on sorgeix la idea del taller ‘Fes el teu herbari!’?
–Quan la cap de medi ambient ens insta a mi i a la cap del Centre d’Interpretació del Comapedrosa (CIC) a valorar els objectius pedagògics del parc i de sensibilització ambiental, ja que tenim un perfil tècnic. Pensant i pensant vam decidir fer-ne dues perquè és el temps limitat que teníem. Una va ser d’ornitologia i l’altra, fer un herbari de botànica que estigués, sobretot, orientada a les famílies i els nens perquè entenguin la necessitat de tenir cura dels boscos i la vegetació del parc. Què vol dir que una planta estigui protegida o en quins casos poden extreure una part de la planta...

–En què va consistir el taller?
–A fer una sortida pel circuit interpretatiu amb unes fitxes que els servien de model per anar recollint els noms de les plantes i les seves característiques, com la forma de la fulla. Sobretot, vam intentar no treure-ho de cap planta sinó agafar les fulles i branques que ens trobàvem per terra o, inclús, algun fruit perquè ho puguin enganxar a les fitxes preparades per poder-ho identificar a casa.

–Quines plantes són les més característiques del parc?
–Una és l’abarset, que és un dels arbustos més característics d’Andorra, sobretot, en l’estat subalpí. És de mitjana alçada i perennifoli, per exemple.

–És important que els infants facin aquest taller perquè coneguin el medi?
–Sí. Està molt bé que els adults siguem conscients de la importància i el patrimoni natural que tenim aquí al país, però ja que tenim l’oportunitat de fer aquesta tasca de sensibilització i pedagògica als nens des de ben petits, millor. Com abans es faci també millor perquè més prendran en valor aquestes característiques que tenim al país i a la parròquia.

–Com es fa un bon herbari?
–Primer has de recollir-ho i identificar-ho amb una etiqueta que tingui per separat les diferents plantes o branques que trobes de cada espècie. Després, quan arribis a casa has de posar-les en paper de diari perquè es puguin assecar i, un cop estigui sec, plegar-ho, posant-hi pes a sobre. Finalment, ho col·loques com vulguis. Per exemple, en folis i després ho plastifiques, o bé, en carpetes.

–Com va anar el taller d’ornitologia?
–Va anar molt bé. Vam fer el mateix recorregut: una sortida pel circuit interpretatiu i vam veure més de 10 espècies d’ocells corrents. També vam fer una petita explicació de com identificar les més característiques del país, així com les d’aquesta temporada. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT