PUBLICITAT

Pol Cerdà Membre i portaveu de Contracorrent

«Ens definim com un grup feminista, antiracista i ecologista»

Per Lídia López

Pol Cerdà
Pol Cerdà

Pol Cerdà (Barcelona, 2005), és estudiant de Segona Ensenyança. Forma part del moviment Contracorrent, abans anomenat Extinction Rebellion Youth Andorra, que ara enceta una nova etapa més centrada en el país.
 
–A què es deu el canvi de nom?
–Abans formavem part d’un grup més destinat a l’activisme per l’emergència climàtica, però vam decidir desvincular-nos perquè volíem començar a traçar un activisme més realista al panorama actual d’Andorra, i traçar el nostre propi camí sense regir-nos per unes normes d’un grup internacional. Ara, seguim fent els mateixos projectes, i  hem afegit també l’activisme social dins de la nostra lluita.

–I per què van escollir Contracorrent?
–El nou nom vam decidir que seria Contracorrent ja que tenim alguns objectius com a grup que creiem que van en desacord amb la línia que estan marcant el nostre Govern actualment, i també els comuns. 

–Quins són els seus objectius?
–Ens definim com un grup feminista, antiracista i ecologista. Els nostres objectius són pal·liar els efectes de la crisi climàtica, acabar amb la desigualtat social i augmentar la participació ciutadana al país. A tall d’exemple, podria mencionar que no volem la construcció del telefèric al Pic de Carroi perquè pensem que abans volem veure un estudi d’impacte mediambiental i també la repercussió estètica sobre la parròquia, a banda de que s’hauria de fer una consulta ciutadana. També volem la despenalització de l’avortament, perquè creiem que les dones han de poder tenir dret sobre el seu cos lliurement sense basar-se en doctrines religioses o condicionades pel fet de tenir un copríncep episcopal. I per últim, que els no nacionals i la resta de ciutadania tinguin un paper més actiu en la presa de decisions al país i reduir el temps per aconseguir la nacionalitat, que ara trobem abusiu.

–Quanta gent forma part del moviment?
–Ara som 13 joves de diferents sistemes educatius, d’entre 14 a 17 anys, i obrim la porta a altres joves a participar perquè creiem que com més gent siguem, millor. I tots plegats, treballar en el nostre full de ruta, futures accions, projectes a desenvolupar, etc.

–Quines accions estan desenvolupant?
–Actualment estem preparant accions conjuntes amb el col·lectiu d’associacions Andorra Ens Mou. Estem pensant formes per demanar que s’aturi aquest projecte del telefèric: que s’estudii, que s’impliqui a la gent, i que s’exposi clarament tot el que pot suposar.

–Quins pensen que són els aspectes que ha de treballar Andorra de cara al futur?
–Pensem que cal una millora en drets fonamentals. Tornant als exemples d’abans, no pot ser que a l’any 2020 una dona estigui cometent un delicte pel fet que decideixi sobre el seu cos. I no només drets per a les dones, sinó també els del col·lectiu LGTBI. Després també falta molta feina per fer en matèria de canvi climàtic i mediambient, perquè no té sentit que ara el Govern es vingui a presentar com a primer país Reserva Mundial de la Biosfera de l’Unesco i que a la vegada es posi a construir telefèrics per les muntanyes. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT