PUBLICITAT

Meritxell propietària de La Saboneria, botiga de productes de neteja ecològics a granel

«Els efectes del canvi climàtic podrien ser irreversibles»

Per Carmen Salas

A la Meritxell li preocupa el medi ambient i la seva protecció. Conscient que queda poc temps perquè els efectes del canvi climàtic es puguin revertir, l’estiu que acabem de deixar va obrir la Saboneria, la primera botiga andorrana on es poden comprar a granel productes de neteja ecològics, biodegradables fins a un 98% i de procedència vegetal, així com cosmètica natural vegana.

No va triar la millor època per obrir un negoci.

Ha estat un risc, certament, però la veritat és que no era conscient de la quantitat de clients potencials que hi havia a Andorra. De seguida he fet una clientela fixa perquè és l’únic establiment d’aquest tipus al país. Hi ha molta gent m’ha dit «ja era hora». La veritat és que estic molt contenta.

Quins tipus de productes ven?

Tinc tots el productes necessaris per netejar una llar: detergent per la rentadora, lleixius específics, suavitzants, desinfectants, rentavaixelles manual i de màquina, entre d’altres, tot en format líquid perquè els clients se’ls puguin endur a granel. Nmés paguen el producte ja que descomptem el pes de l’envàs. A més, tinc productes de cosmètica natural per a la higiene personal com raspalls de dents biodegradables, sabons naturals artesanals, esponges de luffa o paper higiènic o de cuina no tractat. Gairebé tots els productes són residu zero o es poden reciclar. D’altra banda, els productes de neteja els tenim perfumats i sense perfum. En el segon cas, hi ha la gamma premium que no tenen pràcticament olor. Els clients se’l poden endur així o triar entre deu essències que tinc, i emportar-se el producte segons el seu gust olfactiu.

Com es compra a la saboneria?

Tothom pot venir amb el seu envàs i reomplir-lo amb el producte i la quantitat que necessiti o poden «adoptar» gratuïtament els envasos que tenim a la botiga. Des que vaig obrir, ja superem els 700 envasos reutilitzats. I això sense comptar els que jo tinc aquí i que també reutilitzo retornant-los a fràbrica.

A més, és una botiga a l’antiga. Jo atenc els clients personalment. Els explico els productes, els assessoro segons el que necessiten i els hi serveixo. Això a les grans superfícies no ho tenen.

És a dir, que a més de vendre també es tracta de conscienciar?

Totalment. Per això tinc a l’aparador el cartell on sovint actualitzo els envasos reutilitzats des que vaig obrir. A més, haig de dir que encara que portin la paraula «eco» no són productes cars, perquè son concentrats i molt eficaços.

Darrera aquests tipus d’establiments acostuma ha haver una filosofia ecològica.

Sí, m’interessa molt el tema. Soc molt conscient que si no fem res, la comoditat d’avui en dia la pagarem molt cara. Als Estats Units existeix un rellotge que marca el temps que ens queda per evitar que els efectes del canvi climàtic siguin irreversibles al planeta, segons els càlculs realitzats per uns científics alemanys.

I quan de temps ens queda?

Aproximadament set anys.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT