PUBLICITAT

Guillem Martín meteoròleg del Servei Meteorològic d’Andorra

«Les àrees de muntanya són molt sensibles al canvi climàtic»

Per Carmen Salas

El servei meteorològic andorrà és un equip petit del qual forma part Guillem Martí, un apassionat de la natura i dels seus canvis. Tant, que als 8 anys ja prenia dades de temperatures màximes, mínimes i precipitacions, i als 11 publicava articles. Semblava destinat a ser l’«home del temps» i és per això que ens ha volgut ajudar com a meteoròleg a entendre una mica més com és el clima del Principat.

Quants meteoròlegs hi ha al servei?

Som un servei petit, però no soc l’únic meteoròleg, i a més tenim informàtics i observadors nivometeorològics que ens faciliten bona part de les observacions, imprescindibles per una previsió precisa, sobretot a l’hivern. A part, tenim la sort de treballar molt estretament amb Météo France. A més, s’han establert noves vies de col·laboració amb altres serveis meteorològics i de predicció d’allaus d’Europa.

Des de quan té Andorra servei propi de meteorologia?

El servei meteorològic es va crear al 2018 a través de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (LITECC), però amb la firma del conveni amb Météo France a principis dels anys 80 ja es va constituir un departament de meteorologia.

Com es recullen les dades meteorològiques?

La major part de dades són de mesura automàtica. És a dir, els aparells electrònics mesuren els paràmetres atmosfèrics (temperatura, humitat, vent, precipitació, radiació, etc.) que són recollits pel datalogger de l’estació i enviats via internet als servidors del servei. També tenim estacions manuals a les estacions d’esquí per controlar l’evolució del mantell nival durant l’hivern.

Què és el que més destaca del clima andorrà?

La seva variabilitat. No només estacional (estiu-hivern) sinó altitudinal i sobretot latitudinal. És a dir, el fort gradient de precipitació que podem mesurar entre el sud i el nord del país amb els fronts atlàntics marquen la meteorologia i també la climatologia del país.

A Andorra pot ploure en una parròquia i a la del costat fer sol. És pel fet de ser un país muntanyenc?

Efectivament, les valls són molt estretes i podem registrar forts contrastos de temperatura en matins d’inversió tèrmica o diferències de precipitació, com passa amb les tempestes d’estiu. Cada vall i fins i tot cada poble té les seves pròpies característiques segons l’orientació de la vall o l’alçada respecte al fons de la vall, per exemple.

Tothom diu que fa unes dècades nevava molt més. Ha afectat el canvi climàtic al temps a Andorra? Cap a on anem?

Sí, la temperatura ha pujat durant els darreres dècades i la tendència és que continuï augmentant. Les àrees de muntanya són altament sensibles al canvi climàtic. Quant a les precipitacions, no hi ha una tendència clara però sí que s’albira un canvi en la seva distribució. Està previst que s’incrementin els fenòmens severs associats a la precipitació alternats amb períodes de sequera que no hi estem habituats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT