PUBLICITAT

Montse Guardia Directora General d’Alastria

«Andorra ja té la visió de digitalitzar i de ser més eficient»

Per Lídia López

Montse Guardia
Montse Guardia

La Montse Guardia és cofundadora d’Alastria, una associació que desenvolupa la tecnologia blockchain en les seves àmplies aplicacions. Demà oferirà una conferència web a les 19.00 hores a través de la Càtedra Crèdit Andorrà.
 
–Què és el blockchain?
–El blockchain és una revolució digital. És una forma nova de treballar internet, en el sentit que fa una arquitectura nova d’aquesta xarxa global i permet enviar dades de forma molt més segura. I de fet, ja li dona un propòsit a aquest intercanvi, amb una seguretat que aquella informació s’envia a la persona o a les empreses necessàries per executar una determinada acció molt concreta. I d’aquí la seva potència. Estem en una revolució tecnològica perquè simplificarà moltíssim els tràmits i els processos.

–Sobre què versarà la conferència de demà?
–La conferència és en el marc de la Càtedra que estem fent amb Crèdit Andorrà. El propòsit, i el que més m’agradaria, és poder transmetre la passió i l’entusiasme que em provoca, en un moment tan complicat com l’actual, el fet de poder treballar amb aquestes eines noves. Les eines com el blockchain són per fer créixer el negoci, ja no només fent nous models i que siguin més rendibles, sinó també a escala social. Molts gestors i empreses ja tenen aquesta preocupació arreu del món, per poder ser més sostenibles i més resilients, i poder realment arribar a fer un ús adequat dels recursos naturals per tal de sostenibles. Aquesta és la nova visió del món que hem de tenir i el blockchain n’és l’eina.

–Com veu situada Andorra en aquest sentit?
–Andorra està demostrant, sobretot aquest 2020 malgrat que està sent molt complex, que està aquí, que s’han pres mesures, que s’ha respost. A més, també hi ha molta empresa andorrana que està encarant la resiliència necessària per seguir endavant. Aleshores, jo crec que és un país molt proper i molt ben establert a Europa, que té coneixement que la digitalització  és també aquesta connexió amb la resta de països.

–Què fa Alastria?
–Alastria és una associació sense ànim de lucre que fa tres anys, els fundadors, entre els quals estic, vam veure  que aquella tecnologia blockchain es podria desenvolupar i aportar molt benefici mundial. Però és una associació pionera perquè vam creure que la millor manera de fer-ho era a través de la col·laboració per poder crear aquests nous models de negoci. Per tant, és inclusiu però també multisectorial, incloent-hi els diferents sectors que poden treballar en xarxa. D’altra banda, també hem aconseguit les normalitzacions d’estàndards europeus i hem començat a treballar ja amb grans institucions mundials. Ara mateix, un 4% dels socis són estrangers i volem créixer més en aquest sentit, tant global com de país. També en poder fer una xarxa de treball a Andorra per aportar aquesta visió que des del país ja es té, de cara a poder digitalitzar les relacions, minimitzar-les i fer així molt més eficients els tràmits. Per això em sento feliç de poder ser aquí i fer aquesta conferència.

PUBLICITAT
PUBLICITAT