PUBLICITAT

Albert Panadero Entrenador de futbol base

«L’esport col·lectiu facilita la inclusió social»

Per El Periòdic

Albert Panadero dirigint el seu equip
Albert Panadero dirigint el seu equip

Albert Panadero té 31 anys i és procedent d’Alfarràs (Lleida), però ja porta temps a Andorra. La seva vida és la formació, ja que treballa com a educador social, on té quatre anys d’experiència, i com a entrenador de futbol a l’Enfaf.  Albert ja està preparat per la que serà la seva dècima temporada com a tècnic de futbol base, després de passsar per l’EF Pinyana, el FIF Lleida i l’FC Encamp. El català no entén l’esport sense educació i tracta d’implantar aquesta idea allà on va.
 

–Quina relació pot tenir l’educació social amb l’esport?
– Qualsevol esport transmet uns valors que t’ajuden a integrar-te en la societat, sobretot l’esport col·lectiu. De fet, el meu Treball Final de Grau és sobre l’esport col·lectiu com a eina d’inclusió social. L’esport ajuda a adaptar-te a qualsevol context, a gestionar situacions i facilita la inserció. A més, es poden treballar les habilitats socials i la intel·ligència emocional.

–Com va sorgir la idea de ser entrenador?
– Ve d’abans de la de ser educador. M’agrada molt el futbol i als 17 anys, em van proposar ser entrenador de l’equip del meu poble perquè sempre estava allà veient els partits. Vaig estar sis anys i em van trucar del FIF Lleida (Futbol i Formació). Era un projecte nou, li donaven molta importància a la F de formació i era molt similar a la meva manera de veure el futbol. Vaig estar cinc anys fins que vaig venir a treballar a Andorra.

–Un dels debats per excel·lència al futbol base és si hi ha que prevaler l’ensenyament o l’’obtenció de resultats... Quina opinió tens al respecte?
– La meva opinió ha canviat molt des que vaig començar. Per a mi, el gran èxit és que un nen et vulgui saludar pel carrer i li generis simpatia i afecte. Ara, amb les noves tecnologies és més complicat socialitzar i hem de gestionar persones, siguin nens grans o petits. S’ha de potenciar la seva il·lusió amb un clima de confiança i que vulguin comunicar-se amb tu, no exprimint-los per a aconseguir resultats.
–A les teves xarxes socials, et vas posicionar compartint un article que criticava els fixatges de nens petits durant el confinament.
– Hi ha molta diferència entre Lleida i Andorra. Aquí tenen una cultura futbolística més educativa i allà més de rendiment. Molts entrenadors utilitzen les xarxes socials per contactar amb nens i això és un delicte. Entenc els fixatges, però seguint un protocol i si els pares i el nen estan interessats, tots guanyen.

–Quins entrenadors són els teus referents? Per què?
– Tinc molts. A nivell de metodologia, Pep Guardiola, que va donar un salt de qualitat molt difícil de veure. De Zidane, m’agrada la gestió del grup. D’Unai Emery, m’agrada com transmet i com ho viu. També, Luis Enrique pel seu lideratge i la diversitat d’alternatives de joc. H
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT