PUBLICITAT

Laura Mas cònsol major d'Encamp

«Davant un rebrot, estem preparats per seguir l’activitat»

Per Irene Mas Fàbrega

La cònsol major d’Encamp, Laura Mas
La cònsol major d’Encamp, Laura Mas

Laura Mas és la cònsol major d’Encamp des de finals del 2019. Després de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 que ha viscut el país, posa sobre la taula l’activitat al comú en relació al context presentat pel que es refereix al temps de confinament i també a l’actual temps de reactivació econòmica.

–Podria fer un balanç sobre la represa de l’activitat econòmica al Pas?


– El balanç és súper positiu. És cert que la primera setmana hi va haver gent que venien, compraven i de seguida tornaven a marxar. Afortunadament, la imatge de seguretat que hem transmès amb el Govern ha permès que la gent vingui, passi tot el dia al Pas, vagin a les cafeteries, als restaurants, etc. Els hotels que estan oberts entre setmana no tenen molta pernoctació però els caps de setmana han sigut molt bons. 


Al Pas de la Casa pràcticament tot està obert. Sí que és cert que tenim molts hotels i restaurants que són de temporada i que normalment el mes d’abril o quan acaba el període de l’estació d’esquí tanquen de forma habitual, però de moment no hem tingut cap notificació que ningú hagi hagut de tancar per la situació de la Covid-19 tenint en compte que molts s’han pogut acollir als ERTOs i als crèdits i això els ha ajudat molt. El fet d’haver tingut una temporada molt bona inicialment, tot i que es va veure aturada per l’emergència sanitària, ha fet que hagin pogut aguantar d’una forma no tant traumàtica com si haguéssim tingut una mala temporada d’hivern.


A nivell de restauració i comerços, pel que jo he pogut veure i el que hem pogut comprovar amb el president de Gasopas, tenint en compte que la benzinera és un bon termòmetre, està sent un juny molt bo comparat amb el juny anterior. De fet, normalment el maig i el juny al Pas de la Casa no solen ser dels millors mesos de l’any. Sí que és cert que a l’estiu, al juliol i a l’agost són molt bons i es treballa moltíssim. Sobre el Pas de la Casa es creu que la temporada alta és a l’hivern, però la temporada d’estiu és vital.

–I a Encamp? 


–Encamp té una altra casuística. El comerç és de proximitat i, per tant, la represa ha estat amb els propis encampadans i residents a la parròquia. Pel que veiem, tot està obert amb normalitat. Si que és cert que potser a nivell de comerços que estan ubicats a pisos no tenim el termòmetre de saber com els hi està anant, però pel que fa als supermercats i a les botigues, han reprès l’activitat amb normalitat tenint en compte que aquests tres mesos han hagut d’aturar-se i que això difícilment ho podran recuperar. A banda d’això, que els comuns, el ministeri, etc. hagi reprès l’activitat ajuda molt a l’hora de reactivar la restauració, de poder fer compres, etc.

–A nivell de comú, heu impulsat alguna mesura d’ajuda a treballadors que han quedat sense feina o que tenen dificultats econòmiques a causa de la crisi sanitària?


–En aquest sentit, nosaltres el que tancarem la setmana vinent son els eventuals d’estiu, per exemple. Aquest any hem agafat molts més eventuals del que s’acostuma a fer normalment tenint en compte que les famílies d’aquestes persones necessiten aquests diners i treballar a l’estiu per poder-se pagar els estudis i les matrícules de cara al setembre i, per tant, vam tenir una gran petició. Hem agafat tots els que hem pogut i, fins i tot, hem superat força més la mitjana de persones que agafàvem normalment per poder ajudar aquests nens que les matrícules  d’estudis els siguin més assequibles.

–Com està la situació del sector d’allotjaments turístics tant a Encamp com al Pas de la Casa?


–Jo crec que aquest sector és dels que es veuen més afectats. Aquesta setmana tenim una reunió per tractar aquest tema. Comencem a tenir alguna reserva però a Encamp estan patint una mica més. Si que és cert que nosaltres estem mirant d’impulsar la ocupació amb l’Spartan, per exemple, que es celebra al setembre i normalment hi ha aproximadament 5.000 inscrits. En aquest sentit, estem tancant la possibilitat que dins de la pàgina web on es formalitzen les inscripcions es promocionin tots els hotels d’Encamp com a recomanació prioritària. Per altra banda, estem mirant d’oferir altres activitats. Vam tancar també els «packs» a nivell del pla de xoc. Allà s’hi concentren tots els hotels que s’hi han volgut acollir d’Encamp. Des del comú, hem afegit uns packs de guies turístiques, visites a museus, rutes amb BTT, el Funicamp, i des de les agències els estan venent per promocionar tots els allotjaments turístics. Així, pel mateix preu que tu pagaries l’habitació, gaudeixes de tots aquests serveis comunals de manera gratuïta. 


De cara a l’agost a Encamp, de moment som força optimistes pel que fa a les reserves. Crec que és important poder promocionar tot el que tenim a Encamp. Des del moment que es va poder començar a circular ens vam adonar que hi ha molta gent que viu a Encamp que no havia pogut anar a veure segons quins atractius turístics de la mateixa parròquia. Per tant, també ha servit perquè la pròpia ciutadania conegui molts més punts de la parròquia. Entenc que molta gent aquest estiu no podrà marxar de vacances i totes aquestes alternatives faran que el turisme local ajudi a tenir més visitants. Al Pas, en canvi, ja s’ha fet algun cap de setmana de ple. El client francès i fidel segueix veient la zona com un punt turístic i de cap de setmana habitual.

–Es treballa davant la possibilitat que hi hagi un rebrot de cara a la tardor?


–El pla de xoc que vam aprovar era un pla de xoc imminent, sobretot dedicat als mesos de juliol, agost i setembre, però és cert que aquestes mesures es podrien allargar si hi hagués un rebrot. De fet, si a alguna cosa ens ha ajudat la crisi sanitària és a tenir una altra visió de treball, per exemple. Hem pogut fer teletreball i crec que estem preparats per tenir una altra visió i encarar un possible rebrot que espero i desitjo que no hi sigui.


Des del Govern realment s’ha fet una feina extraordinària pel que es refereix als ERTOs i als crèdits tous, i des del comú vam aprovar unes mesures també d’ajudes valorades en 841.000 euros. Amb tot això, jo crec que si no hi ha un rebrot podrem ser molt optimistes. Tot i així, penso que si hi fos, seria a partir de focus localitzats. No vull pensar en que hàgim de tornar a estar tancats tres mesos a casa. Crec que seria molt dur per la ciutadania i no sé si realment seria una mesura que tornaríem a acceptar. Jo penso que cal continuar l’activitat amb totes les mesures amb les que hem après a conviure. El comú està preparat per seguir treballant amb les mesures de distanciament, amb les mascaretes, amb serveis, amb el teletreball, etc. En aquest sentit, si mai hi hagués un rebrot, estem preparats per continuar l’activitat dins d’aquesta nova normalitat i no haver de parar en sec com vam haver de fer a partir del 13 de març.

–En referència a un dels punts que es van aprovar durant l’últim Consell de Comú, pot explicar com beneficiaria la rebaixa de la cessió econòmica del 10% al 5% a la ciutadania?


– Quan es fa una construcció, tu pots fer la cessió obligatòria tant en terreny com econòmica. Si la fas en terreny no estàs fora de la normativa i, si és econòmica, et fan una rebaixa d’aquesta cessió que comporta un import molt important. Amb un edifici podria ser que t’estalviessis  aproximadament 300.000 euros dins de la promoció. Per tant, aquests 300.000 euros entenem que van revertits al promotor per poder fer, o bé pisos amb millor qualitat, i també de cara a la reducció de lloguer. Si amb la construcció ja t’has pogut estalviar un import important, entenc que l’amortització també és molt més curta. Jo crec que té el seu efecte perquè, el que també volem és que si hi ha alguna promoció que es vulgui fer, en comptes de fer pisos per la venda, es replantegi fer-ne per lloguer. A més, l’ordinació i el reglament que hem fet, ajuda a que també puguis reconvertir. És a dir, tu ara pots fer un edifici amb lloguer i a la llarga puguis agafar alguns pisos per vendre’ls i ajudar-te amb el finançament sempre i quan retornis aquest import de la cessió amb un diferencial en el temps. Ara potser es parla d’una situació, amb els pisos de lloguer, de manca de pisos o d’uns preus raonables, però sí que és cert que a Encamp no tenim aquesta problemàtica tant accentuada com a la capital o a Escaldes-Engordany. A nivell d’afers socials no hi ha una petició molt forta en l’ajuda de l’habitatge. Si que és cert, però, que posar més pisos de lloguer al mercat ajudarà a regular els preus. Nosaltres creiem en la reconversió: hi haurà més pisos de lloguer disponibles. A l’haver-hi més pisos, i de nova construcció, es regularà el preu. Aquesta és una mesura per la qual ens vam comprometre a nivell de programa electoral i que hem treballat durant aquest confinament, però no vol dir que sigui l’única. També estem estudiant la possibilitat de fer pisos socials amb una construcció econòmica i ecològica.

–Hi ha alguna mesura pensada per a la rehabilitació i l’aprofitament de pisos buits? 


–Una de les mesures que estem acabant de treballar, és l’ajuda a la rehabilitació de pisos existents. És una mesura que serà la d’ajudes complementaries per tots aquells que renovin els seus pisos i els posin en millor estat, i això jo crec que també ajudarà a que tinguem una oferta de pisos de millor qualitat.

–La construcció dels pisos va per llarg. Durant aquest temps intermig, teniu alguna altra mesura relacionada sobre la taula?


– Estem treballant en els pisos socials però volem estar segurs que la necessitat existeix. Al Pas de la Casa, per exemple, hi va haver una necessitat de pisos, es va fer el projecte i quan es van acabar de construir la problemàtica havia desaparegut i ens vam quedar amb els pisos socials que ara lloguem per temporades. Les coses poden variar i les necessitats d’avui no tenen per què ser les necessitats d’aquí uns anys. Per tant, si que és cert que estem estudiant aquesta opció perquè sigui una opció molt més ràpida, però volem estar segurs que fa falta. Actualment tenim una oferta de pisos de lloguer important a la parròquia, els preus no estan molt per sobre del mercat però jo penso que igualment ajudarà posar més pisos al mercat perquè hi haurà més oferta i es regularà el mercat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT