PUBLICITAT

Esther Suils Massana copropietària de la fàbrica de xocolata Xocland

«Hem servit xocolata a moltes llars andorranes»

Per Carmen Salas

L’Esther i el seu marit Jaume es van aficionar a la xocolata quan vivien a les Filipines, de les primeres illes a tota Àsia on es va cultivar cacau provinent d’Amèrica quan el país era colònia espanyola. La xocolata sense additius, conservants ni emulsionants els van enamorar i en Jaume va començar a fer-ne pels amics i la família. Aviat farà dos anys que van obrir la primera fàbrica de xocolata d’Andorra.

Com va sorgir la idea de crear la fàbrica de xocolata, i per què a la Massana?

Andorra té un avantatge molt important per fer bona xocolata, i és el seu clima de muntanya, fred i sec: vam comprovar que els millors cacaus del mon, que portem de Veneçuela i Nicaragua, combinen perfectament amb el clima andorrà i ens permetien produir una xocolata d'una qualitat excepcional. Aquestes condicions d'alçada i clima es donen de manera natural a la parròquia de La Massana, on cal dir que hem rebut tot l'escalf i acollida dels massanencs i del Comú.

Quines són les seves especialitats? Tinc entès que a més de diferents varietats de xocolata també fan bombons, trufes...

Les nostres especialitats son les xocolates amb alts percentatges de cacau, del 70% en amunt, sempre sense additius ni conservants ni emulsionants, i que venem tant en rajoles com en xoques, que son combinacions de xocolata amb fruits secs, galeta i fruites.

I tenen algun producte estrella?

Sí, la nostra xocolata pura 90% amb cacau veneçolà del tipus Ocumare, un dels millors grans de cacau d'arreu del món. També fem trufes, bombons, rocs i xocolates amb llet i blanques.

Un dels productes que més venem és la xoca andorrana, feta a partir de la nostra xocolata blanca i que és molt diferent a les xocolates blanques comercials perquè porta menys sucre i és completament natural.

Els productes els venen directament o es poden adquirir en algunes botigues del Principat?

Tots els nostres productes es poden comprar a la fàbrica-botiga de la Massana, i les rajoles i algunes de les nostres xoques als millors establiments del Principat.

També fan visites a la fàbrica. Què es pot veure?

La visita a la fàbrica té tres parts: una explicació del conreu i fermentació del cacau, la visita a les instal·lacions on expliquem el procés de producció pas a pas i un tastet de les nostres xocolates.

Com els va afectar la pandèmia?

Vam haver de cancel·lar les visites i activitats programades, però també és cert que aviat vam començar a rebre comandes per part dels nostres clients i tot i que la botiga ha estat tancada al públic moltes setmanes, hem pogut servir a domicili xocolata a moltes llars andorranes.

Des del 4 de juny la fàbrica torna a estar oberta. Quines mesures de seguretat han hagut d’implementar? Com està sent la tornada a la normalitat?

Les mesures de seguretat s'han extremat per garantir que les visites es facin en condicions segures de distància i protecció. Ara mateix només fem visites per unitats familiars amb un nombre màxim de places, emprant mascaretes i verificant les distancies, a més de garantir la desinfecció de les zones comunes. També observem gradualment que els nostres clients comencen a venir més sovint a la botiga, que obrim totes les tardes de dimarts a dissabte.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT