PUBLICITAT

Sergi Riba cap de medi ambient, agricultura i sostenibilitat al comú d’ordino

«Sorteny té espècies úniques del Pirineu»

Per El Periòdic

Sergi Riba.
Sergi Riba.

El Comú d’Ordino proposa un concurs de fotografia per posar en valor la flora del Parc Natural de Sorteny. El cap de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Riba, ens explica la importància de la diversitat d’espècies de l’entorn i convida tothom a participar-hi.
 
–Quin és l’objectiu principal del concurs de fotografia?
–Donar a conèixer el medi natural i apropar a la gent les espècies de fauna i sobretot de flora d’Andorra. Com a parc natural, també volem demostrar que tenim coses excepcionals, com espècies úniques del Pirineu. A més, forma part de l’estratègia de la parròquia d’Ordino per guanyar la candidatura de la reserva de la biosfera, que s’havia de decidir aquest mes de juny, però amb la crisi de la Covid-19 s’ha ajornat a la tardor.

–Per què han triat la vall de Sorteny?
–Perquè, tot i que és una vall molt florida, sempre s’acostuma a parlar més de la seva fauna que no pas de la flora i volem que això canviï. La diversitat de les seves 800 espècies també dona peu que la gent vingui i faci milions de fotos, i més ara que tothom té tantes ganes de sortir i respirar aire pur. A més, he visitat diverses valls del Pirineu i, no vull dir que la de Sorteny és la millor perquè fa lleig, però sí que està entre les cinc millors.

–Qui pot participar en el concurs?
–Tothom que tingui més de 12 anys, tot i que només es poden presentar dues fotos per persona. No hi ha categories, perquè l’any passat en vam rebre moltes de molt professionals i el que volem és treure la part artística de qualsevol. No es tracta només de fer una foto a una flor; s’ha de jugar amb la llum, el paisatge i els insectes. També poden participar els visitants d’altres països. De fet, en l’última edició els guanyadors van ser dos turistes!

–Qui és el jurat i què es guanya?
–El jurat el formen dos consellers del comú, una persona de Turisme, un de Comunicació, un professional de la fotografia de la Capsa, que serà qui tindrà l’última paraula, i jo, evidentment, com a director del parc. Hi haurà varis premis pels tres primers guanyadors, com un sopar per a dues persones al refugi guardat del parc natural, tres mesos gratuïts al Club foto de La Capsa o una sortida guiada per a quatre persones .

–Creu que amb la crisi sanitària tindran més participants al concurs
–Jo crec que sí. Al principi de la pandèmia pensàvem que aquest estiu seria molt dur, però ara cada vegada més creiem que vindrà molta gent, sobretot aquella que li agrada viatjar i no podrà anar gaire lluny. 

–És un bon moment per promoure el paisatge i les muntanyes d’Andorra.
–Sí, i l’ecoturisme. Anar a la muntanya és una necessitat psicològica molt més barata que anar a l’altra punta del món i crec que Sorteny sortirà beneficiada. I les estadístiques no enganyen: el nombre de visitants augmenten cada any, tot i que encara no hem arribat al punt de saturació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT