PUBLICITAT

Núria Aumedes Jubilada

«Estic enamorada del meu hort»

Per Carmen Salas

Aquesta jubilada guissonenca de naixement fa deu anys que viu a Sant Julià i vuit que té un dels horts socials que cada any lliura la parròquia i la Fundació Julià Reig. Enamorada de les flors i les plantes, està encantada amb la seva collita de flors i hortalisses.

Per què va demanar l’hort?

Va ser el meu fill que em va engrescar. Jo no havia tingut mai, però els meus avis sí i al final em vaig animar. I ara estic enamorada del meu hort.

I què cal per optar a un hort?

Estar jubilat. No cal res mes.

Quants horts hi ha?

Vint-i-quatre. Són dels més macos que hi ha a Andorra perquè els hi dona molt el sol i són molt plans. Aquest any, tres han quedat sense ocupar, però el Comú i la Fundació Julià Reig, que és la propietària del terrenys on estan els horts, ens van demanar als hortolans si volíem conrear la terra dels tres i ens van informar que la collita anirà al rebost solidari de Càritas de Sant Julià. Vam dir que sí. Podem ajudar a qui ho necessita, i això és molt maco.

Quants metres té el seu hort?

Uns 48 metres quadrats.

I on és?

Molt a prop de casa, en direcció a Naturlandia, a prop de l’escola andorrana de Sant Julià.

I què acostuma a plantar?

Una mica de tot: pastanagues, cebes, mongetes, tomàquets, cols, coliflors, bròquils, pebrots verds i una mica de fonoll, api i julivert. A més, també planto calèndula, clavells, romaní, farigola perquè aquestes plantes fan molta olor i eviten que vinguin insectes, cargols i a la terra també hi llenço cendra. Soc molt ecològica. Els altres hortolans em diuen “las flores al balcón, Núria”, però jo no els hi faig cas. M’ho passo molt bé. M’agrada molt. Abans de la pandèmia hi anava cada dia si podia. Un parell d’hores al matí.

I després?

Doncs ara només podem anar en dies alterns. Jo vaig els parells perquè el meu hort és el número quatre. Però no passa res, perquè tinc un sistema de reg molt bo similar a la suor que aporta l’aigua necessària a les plantes sense malgastar-la.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT