PUBLICITAT

Jordi Botey Cantant

«La societat necessita els cantants per sentir»

Per Carmen Salas

El Jordi Botey va començar en el món de la música l’any 1995 a la coral Sant Antoni de la Massana. Després va estar en diverses formacions musicals fins que l’any 2003 va editar el seu primer treball Paraules cap a mai, seguit al 2005 de Reflexions d’un passerell. Des de llavors alterna els concerts amb un negoci dedicat a donar cobertura tècnica als esdeveniments culturals.

La pandèmia ha donat peu a molts cantants per crear. Com va sorgir Tornarem?

Teníem previst oferir un concert dins la temporada de l’Auditori Nacional d'Andorra el passat dia 18 d’abril i en no poder, vaig pensar que no només era el meu cas, sinó que tota la indústria cultural havia frenat en sec, i d’aquí ve la idea.

Un cop l’escoltes et quedes amb un regust positiu, malgrat la duresa de l’època que estem vivint? Què volia transmetre?

M’encanta que tu tinguis un regust positiu, com altres m’han dit que havien plorat, aquesta és la grandesa de l'art, sentiments retrobats. Per això necessitem cançons, teatres, llibres, dansa, pintura, fotografia, i tantes altres activitats que formen part del món cultural.

El videoclip té molta qualitat i compta amb moltes imatges, amb qui ha col·laborat?

Les imatges han estat cedides, entre d’altres, per la fundació ONCA. Vull fer una menció especial a la Teresa Areny per la seva dedicació en aquesta tasca; també a l’Esbart de les Valls del Nord, l’Oriol Vilella del Jambo i al Gabi Fernández del Basquet Club Morabanc Andorra. També han col·laborat l’Alex Tena i la Marta Martinez, de Mira Audiovisual, enregistrant imatges, i l’edició l’han feta el Joshua i la Nuria de la productora.cat. Tots, de manera altruista.

La cultura, com altres sectors, ha patit molt amb el tancament obligat i ara toca refer-se. Creu que se’n sortirà?

La cultura sempre es refà, el problema és qui se’n surt i qui es quedarà pel camí. Els artistes no mengen si no toquen, pinten, etc. Fer una indústria d'això és molt difícil perquè aquí entra el tòpic de l’oferta i la demanda. Tu vols consumir art però jo te'l regalo per la necessitat d'expressar el que tinc, i aquí és on es crea la confusió i intercanvies cançons per refrescos i un entrepà abans de sortir a escena.

Quines mesures creu que caldria prendre?

Sobretot fer molta pedagogia a favor de la indústria cultural fent saber que som treballadors com la resta i apassionats de la nostra feina, i que som tan necessaris com tots en aquesta societat, ens necessiteu per riure per plorar en definitiva per sentir.

En què està treballant ara?

Ara mateix, en preparar el concert que teníem a l’abril, tot i que encara no tenim data i estem a l’espera dels protocols sanitaris de Govern, però estic convençut que TORNAREM.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT