Lourdes Vilana Agricultora
“Hem de retrobar el sabor de cada aliment”
El comú de Sant Julià de Lòria, Càritas i el col·lectiu d’agricultors de la parròquia han posat en marxa el projecte “L’hort solidari” per proveir de verdures, hortalisses i fruites les famílies necessitades. La Lourdes Vilana (1962) és una pagesa que participa a la iniciativa.
-Com ha sorgit el projecte?
-El projecte “L’hort solidari” és una iniciativa del comú de Sant Julià i Càritas, els quals han vist com aquesta pandèmia està afectant amb duresa les famílies més vulnerables. El comú i Càritas, amb el suport de vivers i agricultors, ens hem unit per fer una realitat aquest projecte de col·laboració solidari.
-Quanta gent se’n podria beneficiar?
Actualment, estem parlant d’una quarantena de famílies.
-Creieu que han augmentat les necessitats de la població en aquest temps de confinament?
-El Covid-19 ens ha privat de llibertat, de contacte amb les persones que estimem, i inclús, ha donat una inseguretat alimentaria. Ha posat al límit famílies, empreses i sector sanitari. Ens està fent reflexionar a marxes forçades molts aspectes de la vida. Ens ha donat un cop de realitat sobre la fragilitat del planeta però també de la fortalesa de les persones, donant una versió més altruista i generosa que mai.
-Els productes de proximitat són cada vegada més valorats per la població?
-Si ens comparem amb altres països o cultures, veurem que és encara matèria de treball. Implica un canvi cultural, i no es fa d’un dia per l’altre. Això implica creure fermament en els beneficis que aporta el producte local i de temporada, que són molts. Fomenta una alimentació més sana i ètica. Redueix la contaminació, impulsa l’economia local i l’estima pel producte autòcton.
-Està la gent disposada a pagar una mica més per productes de més qualitat?
-Qui dona el valor adequat a aquests productes, estic convençuda que sí. Però potser, enlloc d’enfocar-nos en la relativa diferència de preu, que no sempre és real, ens hauríem de focalitzar en la diferència de qualitat. El gust, la textura i l’aroma de les verdures i hortalisses conreades en camps fèrtils, que reposen el seu temps, amb llavors de qualitat i altres bones pràctiques no té comparació amb la resta. Hem de retrobar el sabor de cada producte.
-Quins són els productes que podreu facilitar?
-Pel moment, productes de temporada: cebes, enciams i bledes, entre d’altres. Més endavant, podrem oferir altres verdures i hortalisses.
-Veieu possible que aquesta iniciativa es pugui allargar en el temps?
-L’objectiu és que aquest projecte vagi més enllà de l’emergència sanitària i que fomenti el consum dels productes agrícoles locals. Així ho esperem tots, i tots ens hi haurem d’involucrar.
-Els agricultors local us considereu suficientment recolzats per les administracions?
- La meva opinió és que s’ha de seguir treballant per lluitar pel desenvolupament del medi rural. Promoure una relació de reconeixement entre el medi urbà i el rural. No podem oblidar-nos-en, és la base de tantíssimes coses.