PUBLICITAT

Jordi Guillamet Director de l'Institut d'Estudis Andorrans

«La historia d’Andorra és poc coneguda»

Per Julià Rodríguez

El Centre d’Estudis Històrics i Polítics (CEHiP) de l’IEA ha posat en marxa l’emissió de càpsules d’història d’Andorra, una iniciativa que, a part de formar, pot ajudar a passar millor aquest temps de confinament. El director de l’IEA, Jordi Guillamet, explica aquesta tasca de difusió.

-Quin és el balanç d’aquestes càpsules d’història impulsades per l’IEA?

-El balanç és molt positiu. En dues setmanes d’emissió, les 10 càpsules han estat vistes, segons les visualitzacions del canal de Youtube, per 7.500 persones i el nostre canal té 221 subscriptors, el que supera de molt les nostres expectatives inicials. Les reaccions de les persones que ho han vist són molt positives, almenys això és el que ens arriba a mi i a l’Albert Villaró, director del CEHiP de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA).

-Per què es va decidir posar en marxa la iniciativa?

-La idea no és original nostra. Ho vam copiar dels nostres companys historiadors de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell que feia temps ho feien i vam pensar que la fórmula la podíem aplicar a Andorra. No ens va costar gaire decidir-nos.

-Com s’ha fet la selecció dels temes sobre els quals tracten?

-No hi ha un criteri preestablert. Busquem totes aquelles persones que dominen un tema en concret i que tinguin a veure amb fets de la nostra història. A tothom que s’ha proposat participar-hi ho ha acceptat de bon grat. Sí que al final haurem intentat abraçar tots els períodes de la nostra història i segurament haurem passat per tota la història d’Andorra.

-Qui no es vulgui formar una mica en aquests temps de confinament és perquè no vol...

-El format de càpsules de no gaire durada, uns 15’ com a màxim, fa que no es faci pesat visualitzar-les. Les càpsules es poden trobar fàcilment per les xarxes socials i estan a l’abast de tothom. No crec que hi hagi gent que no s’hi trobi còmode en veure-les. A més, això és història i forma part de la nostra identitat. Aquí és on es poden veure:

https://www.youtube.com/channel/UC_sgrb5DXkWphnjcW1YThzg

-Aquells que s’interessin per saber més sobre algun dels temes quines vies tenen?

-Les persones que vulguin aprofundir sobre alguna qüestió poden adreçar-se a l’IEA, [email protected], i amb molt de gust les atendrem i les orientarem. Aquesta és una iniciativa d’un dels nostres centres de recerca, en concret el CEHiP (Centre d’Estudis Històrics i Polítics), i des d’aquest centre es respondran les preguntes i dubtes de les persones que s’hi adrecin.

-H ha interès de la població per la història en general i la història d’Andorra en particular?

-Hi ha molt interès per part de la població. La història d’Andorra és poc coneguda i aquestes càpsules, a banda de reforçar la nostra identitat, ajuden a obrir unes finestres que sovint estaven tancades. Espero que la nostra difusió ajudi als programes de les escoles i a altres formacions. Reforçar els coneixements sobre Andorra i el nostre passat és una tasca que ens implica a tots.

-Aquesta iniciativa es pot allargar més enllà del confinament?

-Molt probablement la tasca de difusió continuarà després del confinament. Hi ha molta gent implicada i tenim moltes càpsules a punt i altres s’estan fent. La bona acceptació que han tingut ens obliga a seguir endavant.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT