PUBLICITAT

Sònia Bigordà Secretària de la Junta del Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra

“El primer motiu de consulta és l’angoixa”

Per Julià Rodríguez

El Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra té en funcionament un telèfon a través del qual es pot demanar consell per portar millor el confinament a casa. La Sònia Bigordà, secretària de la Junta l’entitat, explica quines són els motius principals de les consultes que estan rebent.

-Quantes persones heu pogut atendre fins ara, ja sigui per via telefònica o per correu electrònic? 

Des de el passat 17 de març fins al 4 d’abril hem atès 131 demandes.

-Quins són els trastorns més habituals que pateixen les persones que es posen en contacte amb vosaltres?

-Més que parlar de trastorn, preferim parlar de motius de consulta, i fins al moment, de les consultes que s’han rebut se n’extreu que el primer motiu de consulta és l’angoixa que es viu en aquest moment, experimentar un estat d’ànim baix i excessiva preocupació.

Sovint també demanen orientació de com explicar aquesta situació de confinament als infants, familiars o com gestionar el diagnòstic de familiars o persones de l’entorn així com el dol.

-Suposo que aquelles persones que tenien alguna patologia mental prèvia anterior ho estaran passant pitjor?

-S’han rebut trucades de pacients d’altres professionals de la salut mental que ara han vist truncat el seu seguiment donada la situació de confinament. Sempre aconsellem que es posin en contacte amb els seus referents, tot i això, si ho volen, els hi donem suport.

-I pel que fa a les persones grans, són un grup de risc per patir més trastorns per aquest confinament?

-Hi ha persones grans amb molts recursos i molta resiliència que s’estan adaptant al confinament. A altres, el fet d’estar soles els pot costar. No obstant, tenim la sort que els professionals de l’àmbit social estem posant molts esforços perquè es sentin acompanyades i escoltades.

-Es parla molt aquests dies que especialment els nens necessiten sortir al carrer. Com els pot afectar a ells la situació actual?

-El més important és que els més petits de la casa entenguin el confinament, se’ls ha d’explicar com és d’important quedar-nos a casa en aquests moments. Els infants tenen molta capacitat d’adaptació i si veuen que els adults tenim unes rutines i una hàbits saludables, els serà més fàcil.

-Quins són els principals consells que podeu donar per seguir el confinament amb el millor ànim possible?

-Cal adaptar aquesta nova rutina també als infants. Respectar horaris de son i àpats, proposar-los activitats, jocs de lleure, manualitats, que ajudin a la cuina, etc. És important, pel que fa als nens, que facin les activitats que els proporciona l’escola.

I es recomana als adults organitzar-se el dia alternant activitats actives i passives, estar ben informat, i sobretot gestionar les nostres emocions.

-Si el confinament s’allarga molt més és possible que hi hagi més persones que caiguin en la depressió o pateixin ansietat?

-El més difícil sens dubte és la incertesa, no saber com evolucionarà la situació sanitària, social, econòmica i tampoc se sap encara què passarà a nivell psicològic.

 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT