PUBLICITAT

PATI VICENTE Voluntària de la Creu Roja

«Qualsevol persona pot ser voluntària i ajudar»

Per El Periòdic

Pati Vicente.
Pati Vicente.

La Pati Vicente (Andorra la Vella, 1989) és des de fa uns mesos voluntària a la Creu Roja. S’encarrega de captar persones com ella que estiguin disposades a ajudar els altres sense esperar res a canvi; una feina que, en un moment com l’actual, és molt necessària i que tothom, pràcticament sense excepcions, és capaç de fer.

–Per què va decidir fer-se voluntària?
–Va ser una companya de feina, que ja era voluntària a la Creu Roja, qui em va animar a provar-ho un dia. La primera vegada que hi vaig anar, em van presentar l’equip i em va semblar que tots els membres eren com una autèntica família. A partir d’aquí, vaig començar a participar en diferents projectes. I fins avui!


–D’on treu el temps?
–Tinc una altra feina i també col·laboro en altres activitats, però quan fas el que t’agrada, treus temps d’on sigui.


–Imagino que aquests dies tenen més feina que mai...
–Sí, la Creu Roja no s’atura. Més enllà del coronavirus, també atenem serveis sanitaris o de gent gran. Jo m’encarrego de captar altres voluntaris i en aquests moments necessitem ajuda de qualsevol tipus i per a qualsevol situació.


–Va haver-se de formar per ser voluntària?
–Sí, he fet diverses formacions i ara una d’específica pel Covid-19. Tot ha anat molt de pressa, però era important que els voluntaris coneguéssim tots els riscos del coronavirus, sobretot en com et pot afectar, quins són els símptomes o quins són els grups de risc. És imprescindible que si una persona té dubtes, li donem la informació més concreta possible. També necessitàvem conèixer com evitar el contagi i les mesures específiques d’higiene.
 

–Vostè busca altres voluntaris. Com ho fa?
–La Creu Roja m’ha facilitat un llistat de voluntaris anteriors amb els seus telèfons i el meu encomanat és trucar-los a tots per saber si tenen disponibilitat i, sobretot, una formació sanitària específica, perquè calen moltes mans. 
 

–Això vol dir que falten voluntaris?
–Sí. Ara n’estan entrant molts i tant debò que cada dia n’entrin més, però sí, falten voluntaris. I no només per la crisi actual del coronavirus. Ara només pensem en això i tots els esforços es focalitzen en minimitzar els danys, però la Creu Roja agraeix que hi hagi voluntaris sempre, sigui quina sigui la situació.
 

–Ara també hi ha una allau de voluntaris, sobretot de joves que volen ajudar a la gent gran, que actuen per voluntat pròpia. 
–Sí, i des de la Creu Roja busquem qualsevol voluntari disposat a donar un cop de mà. És cert que hi ha moments com l’actual que requereixen una mica de més professionalització i ara necessitem més persones amb coneixements dels diferents àmbits de la Salut. Però realment no es necessita cap titulació per formar-hi part; qualsevol persona amb ganes d’ajudar pot ser un bon voluntari.
 

–Aquest és el missatge: tots podem ajudar independentment de la nostra formació, oi?
–Exacte. Qualsevol pot ser voluntari i ajudar. Des de la Creu Roja ja s’encarreguen de distribuir els diferents perfils i determinen les competències de cadascú. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT