PUBLICITAT

Meritxell Borra Fa tallers sobre la cultura japonesa

«Andorra i el Japó tenen molts punts en comú»

Meritxell Borra
Meritxell Borra

Meritxell Borra ha fet diferents tallers sobre El calendari japonès, a través del qual ha dedicat unes jornades sobre la cultura xinesa i la japonesa a Encamp i al Pas de la Casa. 
 
–On va aprendre el japonès?
–Vaig començar a estudiar japonès a la Universitat de Toulouse-Le Mirail mentre feia la carrera. Vaig continuar a l’Escola Oficial d’Idiomes de Barcelona–Drassanes. Després vaig cursar el Màster Àsia–Pacífic de la Universitat de Barcelona, el vaig completar al Japó, on vaig viure durant un curs. 

–Com va sorgir la idea de fer el taller?
–Els tallers de cultura i llengua japonesa ja s’havien fet fa uns anys a les biblioteques comunals d’Encamp i del Pas de la Casa. S’han fet per compartir i donar a conèixer aspectes culturals i lingüístics del Japó. M’agrada molt el japonès com a idioma i és per a compartir-lo amb altres persones. També és per a treure la por de que el japonès és difícil. Té coses molt difícils però té coses molt fàcils.

–En què van consistir els tallers?
– Al taller que es va fer a la biblioteca comunal d’Encamp vam parlar de diversos aspectes del calendari japonès: diferències i punts comuns amb l’any nou xinès, novetats que hi ha enguany com la celebració dels Jocs Olímpics, quina influència ha tingut el canvi d’emperador en el calendari, quines són les dates assenyalades, punts comuns i diferències amb el nostre calendari. Vam aprendre a escriure i a reconèixer la data en japonès, així com algunes paraules. Al taller que es va fer a la biblioteca comunal del Pas de la Casa, vam parlar dels cinc elements que són el foc, l’aigua, la fusta, el metall i la terra, i de la relació que tenen amb els noms dels planetes i dels dies de la setmana al Japó. També els vàrem aprendre a escriure.

–Podria desenvolupar la idea dels elements?
–Per exemple, dimarts està relacionat al dia de Mart, el déu de la guerra pels romans. Al Japó, el dimarts és el dia del foc i l’element de Mart és el foc. Un altra cosa curiosa és el dia dilluns que és el dia de la lluna tant a Andorra com al Japó.

–Respecte als Jocs Olímpics, què tenen a veure amb el taller?
–Ho vam parlar al taller d’Encamp. Enguany ens trobem amb els Jocs Olímpics, amb la qual cosa per exemple el dia de l’esport que no existia al Japó, es va crear pels primers Jocs Olímpics de Tòquio que van ser al 1964. Aquest any, s’ha traslladat de nou la data del dia de l’esport perquè coincideixi amb la inauguració dels Jocs Olímpics de Tòquio.

–Quines són les principals diferències entre el Japó i Europa?
–La manera de viure és diferent. Això no treu que tinguem molts punts en comú, perquè te’n vas a un país industrialitzat i, per exemple, hi ha més punts en comú entre un estudiant japonès i un estudiant andorrà que entre un agricultor de Canillo i un enginyer de Barcelona. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT