PUBLICITAT

Xavier Bertran Bomber i voluntari a l'Andorra Skimo

«Viure la muntanya és el que defineix el voluntariat»

Per Albert Ortega

Xavier Betran a la muntanya.
Xavier Betran a la muntanya.

Esportista habitual a la muntanya, Xavier Bertran és un dels 150 voluntaris que des d’avui i fins al diumenge posen el seu coneixement i la seva solidaritat al servei dels 1.000 corredors que formen part de La Sportiva Andorra Skimo perquè la prova sigui un èxit esportiu.

–Quina és la seva relació amb la muntanya?

–Soc bomber de professió. Vaig estar 22 anys al Grup de Rescat de Muntanya (GRM) i des de fa cinc pertanyo al Grup de Suport de Muntanya (GSM) on formem i orientem als nous membres de l’equip. La nostra tasca se centra a tenir cohesió de grup.

–Què aconsegueix en fer esport als paratges naturals del Principat?

–Sensació de llibertat. Puc estar estressat o tenir problemes, però me’n vaig tres o quatre hores a la muntanya i se’m passa. Faig ciclisme de muntanya, escalada o alpinisme diàriament i considero que veure com es fa de dia o de nit mentre baixes esquiant no té preu. Arribo nou a casa i em dona forces per afrontar l’endemà. Em genera plaer i considero que, com a voluntari, donar aquest plaer a la gent que ve al país tampoc té preu.

–Per què va decidir presentar-se com a voluntari?

–Quan es va crear l’Skimo, molts companys del cos de bombers vam decidir involucrar-nos i contribuir. Em van demanar que em situés al refugi de l’Illa i des de la segona edició soc allà. Ens ocupem de la seguretat dels corredors, del refugi i dels vigilants perquè ens agrada. Estem a disposició dels corredors per tot el que necessitin.

–Què fa un voluntari el dia abans de la prova?

–Ahir ja vam sortir al migdia per arribar al Grau Roig a la tarda i començar a preparar tot per avui, ja que vam portar el material de socors i l’equip de contacte per comunicar-nos amb el GRM. Per tant, els set que estem al refugi de l’Illa vam dormir allà. Nosaltres només representem una petita part dels 150 voluntaris que participen.

També té nervis com els corredors?

–Sí, sí. Tenim aquesta barreja entre nervis i adrenalina perquè tot surti bé a la cursa. Ells no dormen el dia abans perquè tenen el cuquet de fer-ho bé i nosaltres tampoc ho fem perquè volem que tot surti adequadament. Volem que gaudeixin i tornin l’any que ve. De fet, hi ha corredors que l’any passat eren voluntaris.

–Tothom pot ser voluntari?

–Sí. Els refugis més aïllats són per persones més experimentades, però la muntanya es viu, això defineix al voluntariat. Qualsevol persona pot venir a ajudar. Una de les millors coses de l’Andorra Skimo és que tu, com a voluntari, pots triar el lloc que vols. Pots estar a l’arribada o la sortida, que són menys exigents. Depèn de la teva capacitat física i d’adaptació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT