PUBLICITAT

Domenec Peret President del Campionat Català Popular de Canicròs

«El vincle entre el gos i la persona és clau»

Per Elisabet Cortiles

Domenec Peret amb fent Canicròs
Domenec Peret amb fent Canicròs

De professió és mestre de primària, però la seva gran passió és el canicròs, una modalitat esportiva en la que el corredor competeix en companyia del seu gos. Com a president del Campionat Català Popular de Canicròs és un dels promotors de la primera edició sobre neu que es farà al Principat el pròxim diumenge. 
 
–És molt difícil córrer en sincronia amb un animal?
–El canicròs és un esport on el vincle entre el gos i la persona és clau. El principal protagonista d’aquest esport és l’animal així que heu de ser conscients que cada can té les seves capacitats. Abans de començar a practicar canicròs, heu d’entrenar plegats per saber si a l’animal li agrada o no córrer.

–I que sigui capaç de seguir el ritme!
–De fet, en el canicròs és el gos qui tira de tu. Aquest esport prové del múixing i té diverses modalitats com el bikejöring (anar amb el gos lligat a la bici) o l’scooter (anar amb un o dos gossos lligats al patí). Quan corres, una línia esmorteïda t’uneix amb l’animal: el gos va subjecte a un arnès de tir i tu vas lligat amb un cinturó.

–Però el gos no es fa mal...?
–Des del Campionat Català Popular de Canicròs volem fer pedagogia sobre la iniciació a aquest esport, la tinença responsable i el respecte cap als animals. S’ha de començar poc a poc amb entrenaments curts i amb el material corresponent per no lesionar al nostre company. I amb la pràctica, qualsevol gos hi pot participar; fins i tot les categories es divideixen segons el pes dels cans, perquè el nivell d’exigència que té un gos petit amb el seu corredor és major que un altre equip amb un gos més gran.

–Com va sorgir la idea de portar el canicròs a Andorra?
–A través d’unes converses amb Bomosa, vam voler introduir aquest esport al Principat d’una forma solidària. Tots els fons que es recaptin a la cursa aniran destinats a ajudes pels gossos del país. A més, un dels projectes de Bomosa consisteix en potenciar l’activitat física amb les mascotes i aquest esdeveniment serveix per donar el tret de sortida a les diverses activitats que l’entitat té preparades per a aquest any.

–Com serà el recorregut?
–Hem dissenyat un circuit adaptat a tots els nivells, d’uns quatre quilòmetres, a la cota 2.000 de Naturlàndia. El recorregut serà per la pista de raquetes i d’esquí de fons així que hi haurà des de corredors amateurs a professionals que competeixen en campionats europeus. Com ho fem sobre neu, els gossos podran portar botins protectors.

–M’hi apunto!
–També farem una modalitat infantil i pels qui no vulguin córrer, hi haurà una caminada popular. Us heu d’inscriure al Facebook de Bomosa, de Naturlandia o del campionat i el formulari us portarà directament al portal de MoraBanc, on podreu fer el pagament de 15, 10 o 5 euros segons l’activitat triada. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT