PUBLICITAT

Ramón Ferraz conseller delegat de 2GETHER

«Al futur hi haurà dues economies paral·leles»

Per Elisabet Cortiles

Ramón Ferraz, CEO de 2gether
Ramón Ferraz, CEO de 2gether

Per primera vegada arriba al Principat una plataforma bancària que funciona amb criptomonedes i euros al mateix temps. Es tracta de 2gether, un neobanc 100% mòbil que vol competir amb la banca tradicional amb la premisa de que, en el futur, l’economia estarà divida en dos: una amb moneda convencional i una altra amb actius digitals. En parlem amb Ramón Ferraz, conseller delegat del projecte.

–Imagini’s que tinc 80 anys. Com m’explicaria què és un neobanc?
–Un neobanc com el nostre no té oficines ni té una pàgina web on es puguin fer transaccions. Tot es fa a través de l’aplicació del telèfon mòbil. A més, els teus diners els pots tenir en euros i en criptomonedes, i pots escollir amb quina pagues en qualsevol comerç que accepti VISA. Són els bancs del futur.

–D’acord. Podríem fer el mateix amb les criptomonedes?
–A diferència de l’euro, per exemple, que l’emet i el regula el Banc Central Europeu, la criptomoneda és una moneda 100% digital. El bitcoin és la més famosa i es regula a través del seu propi algoritme. Però n’hi ha moltes més, com la BTC, l’ETH, la DASH, l’ADA, la BCH, l’EOS, el QTUM, el DAI, la XRP, la BAT i la WAVES, o la que hem creat nosaltres, la 2GT.

–És com si em parlés xinès...
–Varem crear aquesta aplicació perquè estem totalment convençuts que en el futur –no tan futur–, hi haurà dues economies paral·leles. Una seguirà operant amb divisa tradicional i l’altre, ho farà amb actius financers com la criptomoneda, el token digital, commodities...

–Ep! Això de ‘token’ és nou.
–Tokens digitals, criptoactius, actius digitals i criptomonedes són bàsicament el mateix. És cert que hi ha aspectes que els diferencien però, per explicar-ho bé, necessitaríem una altra entrevista (riu).

–Tan avançats som a Andorra per tenir una aplicació així?
–De fet ja fa uns anys que som presents a una vintena de països de la Unió Europea i ara hem començat a fer-ho també a Andorra. Creiem que és un país sofisticat a nivell financer, i malgrat ser petit, pensem que el nombre de clients interessats en el nostre negoci serà més gran que en d’altres llocs. 

–Si me’n vaig de viatge als Estats Units o a la Xina, vaig al banc i demano dòlars o yuans. On canvio euros per criptomonedes?
–L’economia digital porta 12 anys en desenvolupament i ha creat les seves pròpies rampes de conversió fiduciària. Per exemple, si tu ingresses euros a un neobanc com el nostre, l’aplicació facilitarà l’intercanvi però la gestió la farà probablement un dels principals exchange digital que hi ha al món, que es diu Kraken.

–No sembla tan complicat.
–Qualsevol persona pot invertir en el món de les criptomonedes. Es pot començar amb un ingrés de deu euros i anar avançant. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT