Sebastián Schwartz Fisioterapeuta i osteòpata al Principat
«Em satisfà ajudar a millorar la qualitat de vida»
El fisioterapeuta i osteòpata Sebastián Schwartz, conegut com a Sebas i procedent de San Martín de los Andes (Patagònia argentina), fa 16 anys que va venir a viure al Principat. En aquests moments està treballant a una consulta d’Escaldes-Engordany però també tracta esportistes professionals de diferents disciplines, com ara ciclisme.
–Per què va escollir venir al Principat?
–Per la qualitat de vida i també perquè sempre m’ha agradat viure en un entorn de muntanya. Estic molt satisfet de la decisió. Vaig arribar el 1996 per competir en esquí alpí amb l’equip argentí i després vaig exercir com a monitor.
–Quina va ser la motivació que el va portar a escollir la fisioteràpia com a professió?
–Sempre em va interessar el treball que feia el meu fisioterapeuta quan em tractava durant la meva joventut.
–També està especialitzat en osteopatia. En què consisteix aquest tipus de teràpia?
–Consisteix en el contacte manual amb el pacient pel diagnòstic i el tractament, posant èmfasi en la integritat estructural i funcional del cos i la seva capacitat d’autocuració. Té en compte una unitat dinàmica en la qual totes les parts estan implicades.
–En l’àmbit de la fisioteràpia, quines són les seves especialitats?
–En general treballo lesions osteo-articulars, digestives, genito-urinàries, del sistema respiratori, neuronals, pediàtriques/obstètriques o postoperatòries. Pel que fa a la meva vinculació en el món de l’esport, a part de ciclistes, també tracto pilots de moto, de Moto GP, de Superbikes i de Trial, tots ells professionals. També col·laboro en el Comitè Olímpic Andorrà i ja he anat a dos Jocs dels Petits Estats d’Europa, que se celebren cada dos anys. En aquest sentit, he estat a Montenegro i a San Merino, que van ser les seus de les dues darreres edicions.
He treballat per la Federació Andorrana de Futbol (FAE) i vaig ser terapeuta de l’equip de bàsquet del BC Andorra quan estava al LEB Plata. També tinc experiència en la selecció nacional de futbol i amb esquiadors de la FAE i la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM).
–En el centre on treballa, quins són els perfils més habituals de pacients que tracta?
–Els pacients amb els quals més tracto són aquells que estan relacionats amb el món de l’esport o de l’activitat física. Gaudeixo treballant en el món de l’esport i també en el treball de reeducació funcional.
–Quina col·laboració actual amb un equip esportiu destacaria?
–Fa dos anys que col·laboro amb l’equip de ciclisme professional Ineos, en el marc d’un equip interdisciplinari i exercint un seguiment exhaustiu dels ciclistes, en la prevenció i recuperació de possibles lesions.
–Què significa per vostè l’exercici de la seva professió?
–La satisfacció d’ajudar a un pacient a millorar la seva qualitat de vida.