PUBLICITAT

Javi Martos Jugador de l'FC Andorra

«Quan tens una gran unitat al vestuari, s’aconsegueixen coses molt maques»

Per Miquel López-Egea

El jugador de l’FC Andorra, Javi Martos, en un partit de la temporada.
El jugador de l’FC Andorra, Javi Martos, en un partit de la temporada.

Javi Martos (Alamedilla, 1984) és una peça sense la qual no s’entén un FC Andorra que està lluitant per les zones de play-off de la Segona Divisió B. Martos ha anat evolucionant en funció de les necessitats que ha tingut l’equip i cobrint totes les necessitats del moment. Per tant, s’ha convertit, amb la seva experiència, en una peça clau per a Gabri García.

–Com va ser viure la Copa del Rei?
–Per a nosaltres va ser un partit màgic perquè vam jugar contra un equip de la Primera Divisió, fet que motiva molt, sobretot als joves, que veuen que el nivell que hi ha no està tan lluny. Serveix perquè segueixin treballant i perquè tinguin la il·lusió de ser allà el dia de demà. És una fita històrica com a club i com a país. Vam competir molt bé però això és futbol, els penals són cara o creu. Les sensacions són bones, serveixen per progressar en els objectius. Ho vaig viure amb molta il·lusió, érem una pinya i això es respirava a cada jugada. És el que ha aconseguit crear Gabri.

Javi Martos: «Estem en un grup amb projectes molt forts, econòmicament superiors respecte al nostre»

–Una de les claus d’estar tant a dalt a la taula és aquesta unitat que hi ha al vestuari. Com veu l’equip?
–Personalment, estic feliç perquè quan tens una experiència, saps que el futbol és col·lectiu i que s’aconsegueix amb més de vint jugadors. És important competir, però fer-ho junts. Si l’Andorra guanya, les individualitats sobresurten. Això és el que s’ha aconseguit des de la pretemporada, som una família i anem a una. Quan tens això al vestuari, s’aconsegueixen coses molt maques. En canvi, si cadascú va pel seu compte, és complicat. Cal dir també que els fitxatges han estat molt encertats.

–Per tant, quines són les perspectives de l’Andorra al final de la lliga?
–Sóc previngut perquè es vol fer un projecte a llarg termini amb bases sòlides. Primer hem de mantenir la categoria però una vegada es consolidi l’objectiu, haurem de tenir objectius nous i il·lusionants. M’agrada anar de mica en mica, marcant petites metes. El míster això ho sap fer molt bé. Una vegada salvats, l’objectiu és anar als primers llocs.

–Com ha anat tot fins ara?
–Fins avui dia, excel·lent. L’equip es va haver de fer en tres setmanes, amb una pretemporada molt curta. Tots hauríem firmat arribar amb la situació actual. Estem en un grup amb projectes molt forts, econòmicament més superiors que el nostre. Veig que hi ha molts jugadors que s’estan adaptant a la categoria i quan agafin aquest punt de maduresa, estaran més consolidats.

–S’havia pensat tot per a la Tercera Divisió i ara estan a Segona B.
–Està clar. Teníem un projecte que a tres setmanes de l’inici es va haver de modificar perquè la Segona B té un projecte diferent. Quasi tots els equips havien fet la seva plantilla, per això pensàvem que passaríem uns primers dos mesos complicats adaptant-nos. Al final, es va demostrar el contrari, amb actitud i caràcter.

Javi Martos: «Aporto a l’equip la visió de fer entendre als jugadors que el futbol no és només Cristiano Ronaldo i Leo Messi»

–Per què va venir al Principat?
–Sincerament, em va seduir molt la idea d’aprendre. He estat format al futbol base del Barça i després vaig tenir la sort de jugar a l’elit d’altres països, però a Espanya no vaig tenir l’oportunitat de jugar més amunt. Per tant, vaig fer el camí fora. He après a competir però hi ha un moment que has de tornar a prop de casa. Va sortir l’oportunitat i quan em van explicar qui dirigeix el projecte, el cos tècnic, el perfil dels jugadors, em vaig rejovenir. Vaig agafar més il·lusió, tenia ganes d’aprendre i de tornar a la meva filosofia d’entendre el futbol, d’aportar el meu gra de sorra amb els més joves.

–Com es va adaptar al joc de Gabri?
–Al principi, molt bé. Gabri té dues virtuts molt grans: Té molt clar com jugar i sap explicar-ho molt bé perquè ho entenguis. Si a això li afegeixes, en el meu cas, que coincideixo amb la seva manera d’entendre el futbol, per com hem sigut formats, és més fàcil la meva adaptació. En el dia a dia t’has de guanyar un lloc a l’equip i això crea una competència positiva que després es reflecteix a l’equip.

Javi Martos: «Gabri té dues virtuts molt grans: Té molt clar com jugar i sap explicar-ho molt bé perquè ho entenguis»

–Què aporta vostè?
–La visió de fer entendre als jugadors que el futbol no és només Cristiano Ronaldo i Leo Messi. El futbol és molta feina, sacrifici i donar-ho tot a l’equip. Quan jo tenia 19 anys, aquestes coses no les sabia. Intento transmetre calma i confiança en els moments que el partit està complicat perquè tots els equips pateixen. Per tant, els dic als companys que hem de seguir junts,  que han de treure la màgia que tenen i gaudir. També ajudo al fet que comprenguin bé el missatge del míster i el reforço el camp.

–Com és viure a Andorra?
–Vaig venir amb la meva dona i la meva filla. Estem molt sorpresos i còmodes al país. És magnífic. Només has d’aixecar la vista cap a les muntanyes i al cel. Estem molt contents perquè la nena pot estudiar francès, català i castellà. Andorra t’ofereix moltíssim.  Encara que desgraciadament no puc gaudir dels esports d’hivern.

–Es veu molts anys al país?
–Com he dit abans, vaig pas a pas. He vingut a sumar. Si el club considera que estic en condicions de fer-ho com a jugador, ho faré, mentre que si puc desenvolupar una altra funció, també estaré encantat. Si consideren que el projecte avança d’una altra manera i que no encaixo, marxaré amb molts amics i serà un lloc al qual vindré sovint. Estaré on l’Andorra vulgui que estigui. El dia que no pugui sumar, seré un aficionat més. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT