PUBLICITAT

Jaya Deva Cantant de mantres

«El que es busca és de mica en mica obrir el cor i calmar la ment»

Per Laura Cugat Ruiz

El cantant de mantres, Jaya Deva.
El cantant de mantres, Jaya Deva.

El cantant de mantres Jaya Deva, que és el seu nom artístic, va fer el seu debut el 23 de novembre al Principat gràcies a un esdeveniment que va organitzar Mosaic al Centre Prana-Yoga. Després d’estar 10 anys fent de guia a l’Índia, l’artista procedent de Sabadell va formar-se per convertir-se en un Kirtan Wallah, que significa algú que canta kirtans a l’Índia. 

–Què significa el mot ‘mantra’? 
–Un mantra és una paraula de poder. Està escrita en sànscrit i, mitjançant una fórmula de paraules, s’invoca a la divinitat corresponent. 

–Sempre ha estat cantant de mantres?
–Vaig començar essent informàtic però va haver-hi un moment que vaig decidir anar-me’n a l’Índia. Això ve del meu pare que va estar-hi vivint sis anys als anys 60. A partir d’aquí, la meva vida va canviar i vaig dedicar-me a fer de guia. Després vaig conèixer al meu mestre, en Krishna Das, un referent mundial dins del món del Bhakti Ioga i la raó principal que explica que es cantin mantres. Li vaig demanar que m’ensenyés a tocar els seus kirtans. Des de llavors que estic cantant.

–En què va consistir el concert al Principat?
–En el concert de cants de mantres d’Andorra vam fer una pràctica que es diu kirtan, que vol dir cant i resposta. Aquesta pràctica consisteix a repetir el nom d’un déu moltes vegades, tenint en compte que els mantres són paraules sagrades que provenen del sànscrit. Això forma part del Bhakti Ioga, que és una de les sis branques que té el ioga. Es tracta d’un ioga devocional en el qual no s’han de fer postures ni estudis. El llenguatge és tan antic que diuen que té una energia per si mateix i quan cantes, es produeix un efecte cap a les persones.

–Com descriuria aquest efecte?
–El kirtan és una modalitat de cant de mantres en què hi ha una progressió de ritme, és a dir, el ritme del cant i la resposta es va accelerant cada vegada més fins que arriba a tenir un caire extàtic. Hi ha molta gent que diu que la ment es para i entra en un estat de pau; hi ha gent que surt totalment descansada; hi ha persones que s’emocionen, ploren, se’ls obre el cor. El que es busca és de mica en mica anar obrint el cor i calmar la ment. 

–Quina filosofia hi ha al darrere?
–El ioga et transforma, vius en un cert tipus de pau mental, intentes viure una mica més dharmicament: no robes, ni fas mal, ni menteixes, no et surt. Practiques una filosofia de vida que té a veure amb la no-violència, en intentar ajudar als altres, en ser agradable. Si a l’univers hi ha un ordre còsmic, que seria el ritam, i hi ha persones que volen fer mal i distorsionar, la persona que està dins el dharma en comptes de generar caos, genera ordre. El meu dharma és cantar mantres i donar a conèixer aquesta filosofia arreu del món.

–Quins són els propers projectes? 
–Organitzo esdeveniments a Barcelona, per exemple, el 19 de gener farem una marató, la Ganesha Marathon, on estarem sis hores cantant un sol mantra. Un altre esdeveniment que celebrarem és ‘la nit de Shiva’ o Mahashivaratri, que es farà el proper 21 de febrer i on ens passarem tota la nit cantant. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT