PUBLICITAT

Pili Sanz Enquestadora del CRES

«Cal tenir molta psicologia per fer enquestes i entendre al turista»

Per Adrià Esteban

Pili Sanz està formada en Turisme i porta vivint a Andorra des de l’any 1986. Actualment exerceix com a enquestadora del CRES i es focalitza principalment en recollir dades sobre els estrangers que visiten a Andorra. 
 
–Com s’introdueix en el món de les enquestes?
–Em van comentar si volia fer d’enquestadora i al moment de presentar-me em van agafar per treballar. Porto uns vuit anys i al principi estava com a telefonista fent més entrevistes de temes socials i després em vaig agafar la plaça de turisme per tenir més contacte amb el carrer.

–Què li va atreure d’aquesta feina?
–Em va atreure que és una feina que et dona molta llibertat perquè soc una persona que tinc una família monoparental i per conciliar-ho amb la vida familiar m’anava fantàstic, ja que em puc organitzar el meu propi horari. 

–Quant a la temàtica, està focalitzada en el mercat estranger...
–Abans havia tingut algun càrrec de relacions públiques i això m’havia anat molt bé per ser una persona oberta de cara a la resta. A més, també necessites parlar algun idioma, en el meu cas el francès i entenc el italià. És a dir, es necessita una persona que tingui carisma o un nivell psicològic per entendre al turista.

–Desenvolupi’m aquest aspecte...
–Crec que cal tenir molta psicologia. Quan surto pel carrer més o menys la gent del país ja l’identifico visualment. Però si em diuen de fer francesos, per exemple, ja sé als llocs on van i sé identificar-los per la fisonomia, igual que els russos o els anglesos. Així no perdo temps i ja vaig encaminada al turista que estic buscant. És a dir, no em diuen l’espai, sinó que haig de buscar-los. I, amb la psicologia i sumat amb els anys que porto en aquesta feina, normalment a la persona que em presento un cop m’he apropat ja sé si em contestarà o no. El llenguatge no verbal és una cosa que treballem molt en aquesta feina. Per tant, has de ser molt educat i tot i que et parlin malament mai t’has de posar al seu nivell.

–Quines tècniques o estratègies utilitza per captar l’atenció?
–A veure, porto una identificació i després explico que vinc del Ministeri de Turisme per fer una enquesta per preguntar com millorar Andorra turísticament. I he tingut la sort que em contesten molts, poques vegades m’han dit que no.

–I a quines conclusions ha arribat?
–La majoria troben que el que es podria millorar són les cues que es fan a la frontera. No entenen per què es fa un embut allà. I després les obres. Hi ha molta gent que es queixa que sempre que ve estan fent obres i això agreuja encara més el problema del trànsit. És a dir, venen aquí, s’ho passen fantàstic i senten molta seguretat però després s’empipen amb les cues i les obres. També es queixen que els aparcaments són cars, però els turistes han de ser conscients que a Barcelona també ho són. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT