PUBLICITAT

Gregori Gutiérrez Director de l'Escola Andorrana de la Massana

«En temes ecològics i de sostenibilitat, no parem mai»

Per Lara Ribas

El director de l'Escola Andorrana de la Massana, Gregori Gutiérrez.
El director de l'Escola Andorrana de la Massana, Gregori Gutiérrez.

El Gregori Gutiérrez és director de l’Escola Andorrana de la Massana, que forma part de la xarxa d’escoles verdes del Principat i acaba de rebre el segon premi del Concurs d’Iniciatives Ambientals amb el seu projecte Embellim el pati. 

–En què consistia aquest projecte? 
–Fa tres anys que vam demanar a tota la comunitat educativa –alumnes, famílies, docents i equip directiu– que plantegés idees per embellir el pati de primera ensenyança, molt gran però neutre perquè estava totalment cimentat i era de color gris. I van portar-nos moltes coses que després vam votar. 

–Quines idees van guanyar? 
–Posar zones verdes i una font al pati, però vam voler estudiar com podíem portar-ho a la pràctica tot respectant uns criteris de sostenibilitat. Vam parlar amb un jardiner que ens va proposar que utilitzéssim canonades reciclades per fer un jardí vertical i donar més alegria al pati. També ens va proposar utilitzar rodes de pneumàtics per fer jardineres i posar-hi alguns arbustos, així com estructures de material reciclat.

–Quant van tardar a construir-ho?
–Un any i mig; les jardineres van instal·lar-se entre els mesos d’abril i maig de l’any passat, mentre que l’estructura van venir a muntar-la entre finals de juliol i principis d’agost.

–Com van rebre el premi? 
–Doncs estàvem molt contents i il·lusionats. A més, van pujar a recollir-lo el delegat especialitzat en temes ecològics i de sostenibilitat i tota la Comissió d’escola verda, integrada tant per alumnes com docents. 

–Van donar-los una dotació econòmica de 1.000 euros. En què els invertiran? 
–El que tenim claríssim és que el premi ha de ser reinvertit, no comprant llibres o material, sinó en un nou projecte que s’encabeixi en l’òptica d’escola verda. I serà la comissió qui prengui aquesta decisió. 

–Com treballen els temes mediambientals a l’escola? 
–Ho treballem des de l’educació en el dia a dia. A maternal, comencem amb petites accions, com el reciclatge, apagar les llums i els ordinadors, no deixar les finestres obertes si hi ha la calefacció engegada... Treballem les rutines, mentre que a primera ensenyança són temes més de reflexió. 

–I quin tipus de propostes surten de la Comissió d’escola verda? 
–Per exemple, en la darrera reunió, els alumnes van exposar-nos que estaven preocupats perquè moltes famílies encara emboliquen l’esmorzar amb paper d’alumini. Per això, van proposar crear un taller al migdia en què els més grans ajudin els més petits a fabricar embolcalls més ecològics. Ho aplicarem a partir del segon semestre.
 
–I les propostes són contínues?
–Sí, en temes ecològics i de sostenibilitat no parem mai. També han demanat que els iogurts que mengen al menjador no siguin de pots de plàstic, sinó de vidre reciclat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT