PUBLICITAT

Berta Brusilovsky Arquitecta

«Els arquitectes han de fomentar l’accés universal»

Per El Periòdic

Berta Brusilovsky és l’arquitecta especialitzada en accessibilitat universal que aquests dies s’encarrega d’impartir una jornada impulsada pel ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut i que està dirigida a la capacitació en accessibilitat universal d’espectre cognitiu.
 
–Per què ha vingut a donar aquestes conferències a Andorra?
–El Govern va decidir trucar-me per impartir les conferències amb motiu del Dia Internacional de Nacions Unides de les persones amb discapacitat, ja que enguany es dedica aquesta jornada a donar a conèixer el concepte d’accessibilitat cognitiva. El nostre objectiu és ajudar a fer comprendre què és el disseny universal o el disseny per a tothom i de quina manera pot incidir en les diferents discapacitats per millorar així la qualitat de vida de les persones i promoure el concepte d’inclusió social.

–A qui va dirigida aquesta formació?
–Va destinada especialment a les 35 persones de diferents perfils professionals que acudeixen: arquitectes, enginyers, treballadors socials, psicòlegs, infermers, terapeutes ocupacionals així com familiars de persones amb discapacitat i representants d’entitats relacionades amb l’àmbit de la discapacitat del país. S’ha de donar importància i resoldre de manera sistemàtica i organitzada tots els problemes que pot comportar la inexistència d’aquest tipus d’entorn.

–Vostè té alguna solució?
–He creat un model dissenyat especialment per facilitar l’accés a aquest tipus de persones amb diversitat funcional, deteriorament cognitiu o que presenten dificultats per desenvolupar-se en diferents entorns i espais. La meva intenció és ensenyar aquest treball a Andorra per sensibilitzar i ajudar a aquest tipus de persones. 

–Com hauria de ser aquest tipus d’espai?
–Per a que sigui cognitivament sensible, l’edifici ha de parlar a les persones amb un idioma propi arquitectònicament comprensible, és la nostra tasca, fomentar l’accés universal. Els habitants no han de trobar dificultats, sinó les facilitats necessàries per desenvolupar-se en espais com aquests.

–Com està Andorra en matèria d’accessibilitat cognitiva?
–Andorra es troba en la mateixa situació que Espanya i la majoria de països tant d’Europa com de la resta del món. En general, l’accessibilitat universal des del punt de vista físic i sensorial té desenvolupada bastant normativa, però l’accessibilitat universal de l’espectre cognitiu en entorn i edificis no té adquirida la normativa suficient. Falta sensibilització i experiència. Trobem sistemes d’informació basats en pictogrames, però quan s’edifica mai es pensa en aquest tipus de problemàtiques. Encara hi ha molt treball per fer i el ministeri d’Afers Socials ha mostrar la seva voluntat d’avançar en l’accés universal.

PUBLICITAT
PUBLICITAT