PUBLICITAT

Ma Carme Garcia Oliva Psicòloga i infermera

«La hipnosi resulta molt efectiva per disminuir el dolor»

Per Laura Cugat Ruiz

La psicòloga i infermera de Som Salut Andorra, Ma Carme Garcia Oliva.
La psicòloga i infermera de Som Salut Andorra, Ma Carme Garcia Oliva.

La psicòloga Ma Carme Garcia Oliva fa un any que treballa al Centre Mèdic i de Psicologia Som Salut Andorra, exercint de gerent però sobretot de psicòloga i infermera. Garcia també ha fet enguany el seu primer pas cap a la política, essent la candidata del PS a les eleccions comunals d’Encamp. 

–Quina ha estat la seva formació en l’àmbit sanitari?
–M’he format en psicologia forense, neuropsicologia, hipnosi clínica, teràpia sexual i de parella i en psicologia infanto-juvenil, la qual cosa em permet intervenir en diferents àmbits d’actuació des de l’especialització acadèmica.

–En què consisteix la tècnica de la hipnosi clínica?
–La hipnosi no és una teràpia per si mateixa, sinó que es tracta d’una tècnica o eina terapèutica que ajuda a millorar la intervenció realitzada amb les diferents teràpies existents, com poden ser la psicoanàlisi o la teràpia cognitiva conductual, que és amb la que jo treballo. Per tant, podem dir que produeix un efecte de sinergia que augmenta l’eficàcia d’aquestes intervencions. No és aconsellable utilitzar-la per si sola.

-Està acceptada per la comunitat científica?
–Tot i que té els seus detractors, s’han portat a terme infinitat d’estudis científics que avalen la seva evidència empírica. Però cal assegurar-se que el professional que ens tracta està capacitat i amb una adequada formació universitària i desconfiar d’aquell que es presenta com a hipnoterapeuta i no té una titulació universitària com a metge o psicòleg. 

-S’aplica de forma pública a Andorra? 
–Malauradament els psicòlegs encara no entrem per la CASS, tot i que fa molts anys que ho demanem i aquesta és una tècnica que ha de ser aplicada per psicòlegs o psiquiatres especialitzats. 

-Quins beneficis pot comportar? 
–La hipnosi utilitza la suggestió per a provocar canvis en la conducta del pacient, ajudant-lo a buscar respostes alternatives. Ajuda al pacient a generar expectatives d’autoeficàcia, permet abreujar el temps de tractament i permet un millor accés als pensaments automàtics per després guiar-lo cap a altres pensaments més constructius. 

-En quines circumstàncies s’aplicaria? 
–Hi ha moltes aplicacions clíniques, però en les que ha tingut una major efectivitat han estat en els trastorns emocionals, com l’ansietat, en els trastorns addictius, el control del pes i també en el control del dolor. En ser el dolor una experiència subjectiva, la hipnosi resulta molt efectiva per a poder disminuir-lo.

-Podria destacar algun cas? 
–Sí, de resultats satisfactoris en podria explicar molts. Recordo especialment un noi que després de molts anys de patir ansietat i no poder dormir sense saber-ne el motiu, mitjançant la hipnosi vam poder desbloquejar un trauma viscut en el passat que no recordava i a partir d’aquí, el canvi va ser espectacular.

PUBLICITAT
PUBLICITAT