Montse Mínguez Candidata del PSC per Lleida al Congrés dels Diputats
«Amb els vols regulars a la Seu, es donarà un salt de qualitat en el turisme»
La candidata del grup socialista per la demarcació de Lleida, Pirineu i Aran al Congrés dels Diputats, Montse Mínguez, va visitar ahir Andorra coincidint amb l’inici d’una campanya electoral que serà breu però intensa de cara a les eleccions generals espanyoles del proper 10 de novembre. Mínguez, que ha estat durant 16 anys primera tinent alcalde de Lleida i que ha estat diputada des del mes d’abril aconseguint recuperar la presència socialista lleidatana al Congrés dels Diputats després de desaparèixer el 2016, vol mobilitzar els espanyols que resideixen a Andorra perquè participin en unes eleccions que són clau per al futur de l’Estat, amb el qual les relacions amb el Principat tenen un paper fonamental.
–Com són actualment les relacions entre Andorra, Catalunya i Espanya?
–Crec que la relació és bona i ha de ser bona sobretot per nosaltres els lleidatans, perquè vivim econòmicament del turisme i evidentment el de les nostres terres del Pirineu passa per tenir un país com Andorra, que està creixent al nostre costat. Per tant, les relacions són bones, han de continuar sent així i s’ha de treballar pel creixement dels dos països. Lamento que la situació que viu Catalunya faci que freni el turisme a Lleida i Catalunya, i que també freni l’economia a causa de la imatge que s’està donant del nostre país. Això és el que em preocupa més.
–En quin estat es troba l’aeroport de la Seu després de saber que els vols regulars no estaran disponibles fins a la primavera?
–L’Aeroport de la Seu, que depèn de la Generalitat, és un aeroport que per obrir-lo ha de superar diferents exàmens. Ara estem en temes de seguretat, tenint en compte que és una infraestructura que es troba entre muntanyes. S’estan fent molts vols de prova per garantir l’ús i la seguretat de les persones que hi treballen, així com dels viatgers. S’hi està treballant però crec que totes les proves s’estan superant bé.
Penso que és bo que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, digués fa dues setmanes que a la primavera l’aeroport estaria operatiu, ja que s’ha d’obrir complint totes les condicions, sobretot en temes de seguretat. La bona notícia és que aviat podrem veure aquest aeroport obert, essent una infraestructura reclamada pel territori, com també ho és l’Eix Pirinenc que és molt important per Andorra. A la primavera, amb els vols regulars i comercials es farà un salt de qualitat des del punt de vista del turisme, necessari per al nostre Pirineu i el d’Andorra.
–Quina relació tenen amb el PS, sobretot ara que falta poc més d’un mes per les eleccions comunals?
–Sempre hem tingut molt bona relació amb Andorra, un vincle que hem de mantenir perquè ens uneixen moltes persones. Dels 28.000 residents espanyols al Principat, quasi el 40% són de Lleida i després tenim 2.000 persones que es mouen entre fronteres, per tant, la relació hi és. Voldria destacar que una de les persones que tenim en comú és l’Àngel Ros, ambaixador espanyol a Andorra que havia estat alcalde de Lleida. Espero que al PS li vagin molt bé les eleccions comunals, ja que quan els socialistes governen, les coses es noten, arriben les polítiques i se situen les persones a dins les institucions com a gran prioritat.
–En quin punt es troba el tràmit per fer possible el vot electrònic?
–Aquest és un dels temes que estan sobre la taula i que ha d’estar a l’agenda política. S’ha de revisar el vot pregat per a la gent que viu i treballa a un altre país, ja que és un procés que no és ràpid. Això s’ha de modificar però no hem tingut temps de fer-ho. Voldria ressaltar que sí que hi ha una diferència entre l’abril i ara i és que almenys el primer pas que s’ha de donar en tots els processos electorals, que consisteix a inscriure’t i demanar permís per poder votar, ara no caldrà fer-lo, ja que s’ha recuperat el cens del mes d’abril amb totes les persones que es troben a Andorra i que van demanar el vot pregat, entenent que es tracta d’una repetició de les eleccions generals. A l’abril van demanar el vot pregat a Andorra 1.738 persones i ara consten 500 persones més. A unes eleccions l’enemic no ha de ser l’abstenció sinó que la gent s’ha d’animar per anar a votar, el que hem de fer és mobilitzar a tothom perquè voti i triï l’opció progressista de Pedro Sánchez.
–En les eleccions generals passades va aconseguir ser diputada al Congrés. Quines van ser les sensacions?
–Vam fer una campanya en positiu i vam tenir la resposta recuperant el diputat per Lleida. El nostre diputat és la veu lleidatana progressista i no independentista que hem de continuar defensant en aquesta campanya i, per tant, també és important mantenir aquesta representació al Congrés.
–Com ha estat el treball dels darrers mesos?
–Després de les eleccions que van guanyar els socialistes, ens hem trobat amb un bloqueig que ens ha impedit formar govern. Un bloqueig que, d’un costat, ens ve de la dreta que no ens ha deixat governar i, per l’altre costat, per part del partit d’Unidas Podemos, que tot i oferir-li una vicepresidència i dos ministeris també van dir que no. Per tant, davant aquesta situació, hem demostrat que es poden continuar fent coses. En aquests pocs mesos s’ha aconseguit, per mi, un fet important per a les persones que ha estat aprovar el projecte-llei del que serà la llei de l’eutanàsia per poder morir dignament.
–Quins són els objectius que planteja com a candidata per al Congrés?
–Nosaltres sempre tenim les persones com a prioritat. Volem treballar en el salari mínim interprofessional que hem demostrat que es pot apujar; protegir i incrementar les pensions; impulsar un pla de xoc en el nostre territori per a la gent jove, tant en habitatge com en la lluita contra l’atur; considerar l’agricultura com a eix bàsic pel nostre creixement econòmic, i promoure la lluita contra el despoblament, entre altres conquestes socials pendents.
–Quina creu que seria la via perquè Catalunya i Espanya dialoguin?
–El partit dels socialistes vol més autogovern i finançament per a Catalunya i, evidentment, si hi ha mancances en les pròpies institucions, vol intentar millorar-les sempre dins el marc legal. Ha d’haver-hi marge per reformar i contribuir a millorar la situació catalana. Per això creiem que les dues administracions han de parlar però primer el diàleg que s’ha de produir és a dins de Catalunya. El que no pot ser és que una Catalunya no escolti a l’altra i que tinguem un president com en Quim Torra que només governa per a la meitat dels catalans.
–Què opina sobre la manca de federalisme en el programa electoral de Sánchez?
–Aquesta setmana es va filtrar un esborrany del programa electoral en el qual no figurava el terme «federalisme». L’endemà, el president va donar les seves explicacions i evidentment que el terme s’ha afegit. Hi ha veus que diuen que el PSC ho ha forçat. Penso que és una manera de veure que el PSC té força dins el PSOE.
–Com valora l’aparició i l’auge de l’extrema dreta, principalment amb el partit de VOX?
–A mi aquest auge em fa por. Per exemple, VOX anomena la violència de gènere com a «violància intrafamiliar», com si fos un problema dins la família i no una problemàtica de la societat. Hi ha partits que estan disposats a això i callen, com ara en Pablo Casado que pacta a Castella-la Manxa, a Andalusia o a Madrid. Em fa por que les dretes sumin i que totes les conquestes socials es perdin. Em fa por trobar-nos amb un país en blanc i negre.